Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЋЕ ПРЕМИЈЕР ЦРНЕ ГОРЕ ОДГОВОРИТИ ТРАМПУ као што српском патријарху

0

Након што је јуче цио регион али и свијет сазнао шта амерички предсједник заиста мисли о премијеру Црне Горе Душку Марковићу, којег је на самиту НАТО-а у Бриселу грубо одгурнуо, јавност је остала ускраћена за питање: да ли ће Марковић одговорити Трампу као што је недавно српском патријарху?

Премијер је био брз да реагује да недавну изјаву патријарха Иринеја о положају Срба у Црној Гори, које је упоредио са оним у НДХ, почетком Другог свјетског рата.

Он је изјаву назвао „неприхватљивом и срамном“, описавши је као „нови напад СПЦ“ на Црну Гору.

„Нажалост, са те адресе, уместо да имамо поруке мира, суживота и проналажења дијалога тамо где се разликујемо и не слажемо, шаљу се ружне поруке које су политички осмишљене са жељом да се Црна Гора заустави на њеном путу демократизације, слободе и суверености. Ми смо на том путу трајно“, казао је тада Марковић.

Међутим, и када је у питању хулиганство од стране америчког предсједника, којe је јуче добила и свој ружнији епилог, никакве реакције нема.

Подсјетимо, бивша асистенкиња америчког предсједника Омароса Мениголт Њумен открила је у својој књизи да Трамп није нашао ништа проблематично у свом понашању.

„Питала сам га: ‘Наступио си мало агресивно. Зашто си то урадио?’“, пише у књизи Њуман.

„О, он је само крештава пропала куч*а“, био је одговор Трампа.

Из Владе није било реаговања. Да ли је одгурнути премијер јак само када треба да прогони нејач? Хоће ли смјети и Трампу, онако одлучно као српском патријарху, да стане „на црту“? Или Марковићу само смета само традиционална Црна Гора: мајке, СПЦ, слободан народ?