Прочитај ми чланак

ТУРСКА СЕ СУОЧАВА С ЦРНИМ СЦЕНАРИЈОМ: САД обориле курс лире на историјски минимум

0

Америчка банка Голдман Сакс упозорава како би даљни пад вредности турске лире могао довести до пропадања банака у земљи.

Проблем је што Голдман Сакс “упозорава” на чињеницу за коју није толико криво турска привреда, колико манипулативни напади на турску валуту иза којих стоје Вашингтон и финансијска елита с Вол стрита.

У светлу текућег пада вредности турске лире, америчка банка Голдман Сакс упозорава како ће могући даљњи пад курса, те ако се за један амерички долар буде требало издвојити више од 7 турских лира, турске банке ставити у тако страшну позицију да ће се највеће од њих урушити. Поједностављено, таква девалвација турске валуте би могла “појести” капиталне резерве банака.

Иако се турска валута у последњих неколико сати 8. августа (коловоза) успјела стабилизовати и курс у односу на долар је пао с 5,42 лире на око 5,25 за један долар, опасност није отклоњена.

Наиме, до сада су опасности биле посебно изложене турске фирме и богаташи, који су због тога из земље извукли капитал у страним валутама. То су учинили и међународни инвеститори, који полако почињу извлачити капитал, што још додатно врши притисак на турску националну валуту.

Ова превирања на значе да турска влада новац може прикупити само с тржишта капитала. Анкара сада мора плаћати више од 20 посто камата на десетогодишње државне обвезнице. Осим тога, турско Министарство финансија је на тржиште пласирало обвезнице вредне 539,7 милиона лира на које турска држава мора плаћати енормне камате 22,1 посто.

Последица ове политике може бити банкрот више турских банака, а турска ће их држава тешко избавити из ове институције кроз државна јамства. Осим тога, многе приватне особе и фирме такође могу завршити у сбанкроту, што ће тешко утицати на цијело турску економију.

Данашњи је курс већ досегао критичну тачку од 5,96 турских лира за један амерички долар, а ситуација се не поправља. Турска не сумња да су иза свега геополитички разлози и манипулативни напади на турску валуту, прије свега због куповине руског оружја, одбијања пуштања на слободу америчког пастора Андруа Брунсона, који је оптужен за тероризам и шпијунажу и везе с организаторима пропалог војног пуча у јулу (српњу) 2016.

Ердоган: “Лира пада, али имамо наше људе и нашег Аллаха”

Турски предсједник Реџцеп Таџип Ердоган је позвао грађане земље да “не обраћају пажњу” на провоцирање америчких власти и да верују у своју националну валуту.

“Не морате се бринути”, рекао је Ердоган обраћајући се нацији касно у четвртак, 9. коловоза, у покрајини Ризе на црноморској обали Турске, преноси Ројтерс.

Речи турског предсједника су биле упућене у вези наставка пада курса лире у односу на амерички долар. Као што смо рекли, јутрос се на берзи за један амерички долар нудили 6 турских лира, што је апсолутни историјски минимум за ову новчану јединицу.

“Амерички-турски разговори у Вашингтону о нормализацији билатералних односа су имали улогу на тако оштро смањење вредности лире, јер су завршили неуспјехом”, напомиње Ројтерс.

“Не заборавите, ако они имају долар, ми имамо наше људе, нашег Аллаха. Напорно радимо. Погледајте што смо били прије 16 година и погледајте нас сада“, поручио је грађанима Турске Ердоган.

Као што смо раније извијестили, на аукцијама у понедељак, 6. коловоза, национална валута Турске је пала на историјски минимум у односу на амерички долар, који је тада “вредио” 5,18 лира.

Према ријечима стручњака, пад лире се догађа због одлуке америчких власти да ревидирају бесцарински приступ турских производа на америчко тржиште и због опште скандалозне политичке климе у односима између Вашингтона и Анкаре.

Америчке рестриктивне мјере би могле утицати на турски увоз робе у САД вредан око 1,66 милијарди долара, а америчка је страна јасно нагласила да припрема увођење нових трговинских баријера у пословању с Турском прошлог петка, 3. коловоза.

Од почетка године је турска лира изгубила 30% вредности. До последњег погоршања политичких и трговинских односа између Сједињених Држава и Турске су аналитичари разлог за пад вредности турске лире тражили у уплитању предсједника Ердогана у монетарну политику земље. Но, сада постаје јасније да је у Вашингтону донесена одлука да се ударом на турску валуту Ердогана присили да промијени политику. Ако то не да резултате, притисак ће се вршити док се становништво Турске не почне бунити и тражити одлазак Ердогана и Странке правде и развитка с власти, при чему ће се користити и остали раније опробани алати за његово уклањање с власти.