Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО: Београд није започео рат, Милошевић и Туђман имали план

0

Фрањо Туђман и Слободан Милошевић су договарали стварање Велике Србије и Велике Хрватске, рекао је хрватски генерал Иво Јелић, некадашњи заповедник Четврте бригаде хрватске војске у интервјуу за "Слободну Далмацију".

„Њих двојица су се током рата састала 42 пута. Је ли се за време Другог свјетског рата Хитлер икад састао с Черчилом? Или са Стаљином? Састали су се само једном министри спољних послова Рибентроп и Молотов, да се договоре о ненападању и подели Пољске. У случају Туђмана и Милошевићеве понуде суштина је подела Босне, то је једини разлог њиховог састајања. Из тог ратног савеза требало је да произиђе велика Србија и велика Хрватска, с границама на реци Босни и Неретви, као што показује и Туђманова салвета која је данас у Хагу. Много је питања и недоумица у вези с тим. Рецимо, ми смо на почетку рата имали Заповедништво за северну и средњу Далмацију, а где је јужна? Није је било, јер је све јужно од Неретве требало да припадне великој Србији – рекао је Јелић.

Он је изнео и теорију према којој су се Београд и Загреб договорили како би решили проблем Косова.

„Уочи рата Српска академија наука и уметности оцењује да се проблем Косова, као највеће рак-ране Београда, коначно треба разрешити, и то стварањем велике Србије. Да би то постигли, потребан је партнер на Балкану, а то је Загреб. Партнеру је понуђена велика Хрватска, која је требало да узме читаву западну Босну, по узору на некадашњу Бановину Хрватску, али је Загреб био задовољан и западном Херцеговином. Београд је желео рат како би Србе из книнске и босанске крајине преселио на Косово и тако променио тамошњу „крвну слику“. То је оно кад Туђман говори о „хуманом пресељењу“. Туђман је наш најискренији политичар јер је отворено говорио о томе. Лепо је рекао да ће државу дати у власништво 200 породица и да смо сви други стока ситног зуба. И то је и остварио, једино је мало промашио то за 200 породица, јер у Хрватској данас има 260 милијардера, како је јавно изнео ХДЗ-ов економиста др. Горан Марић. То су за мене ратни профитери – рекао је он.

„Пођимо од геополитичког контекста. Главни узрок грађанских ратова на Балкану је Косово, а рат је покренут из Лондона јер је тамо центар светске моћи. Лондон је покретач свих геополитичких догађаја, ратова, нафтних шокова и криза, па су и ратови у бившој Југославији само део британског геополитичког пројекта, као што су то и недавни грађански рат у Либији, садашњи у Сирији и комплетно „арапско пролеће“, а све у склопу британског стварања глобалног царства, кроз систем и доктрину „диригованог хаоса“. Уосталом, треба се запитати зашто су на крају рата у Хрватску одмах долетели британски лордови Карингтон, Овен и други. Лондон је почео и завршио тај рат, а не Београд – рекао је он за „Слободну Далмацију“.

На питање зашто би Лондон хтео да се Хрвати и Срби покољу, он је рекао: „Њима је био циљ да сруше комунизам, а хоћемо ли се ми поклати, то им је било свеједно“.