Прочитај ми чланак

ТВРДЕ ДА ЈЕ ИМБЕЦИЛ: Републиканци и демократе јавно критиковали Трампа због Путина

0

Амерички председник Доналд Трамп оштро је критикован након што је бранио Русију поводом афере о мешању у америчке изборе 2016. године.

 

На састанку са руским председником Владимиром Путином у Финској, Трамп је рекао да Русија није имала разлога да се меша и тако се супроставио извештају америчких обавештајних агенција.

Најмоћнији републиканац у конгресу, председник Представничког дома Пол Рајан, рекао је да Трамп мора да увиди да „Русија није наш савезник“.

Директор америчке Националне обавештајне агенције, Дан Коатс, изјавио је да је Русија одговорна за „континуиран и свеприсутан покушај“ подривања америчке демократије.

Путин је демантовао ове наводе.

Амерички и руски председник у Хелсинкију су скоро два сата разговарали у формату један на један.

По завршетку разговора, Трамп је на питање новинара о руском мешању у америчке изборе рекао: „Председник Путин каже да није Русија. Не видим разлога због чега би била“.

Трамп је нешто раније изјавио да су лоши односи са Русијом последица претходних америчких администрација, а не руског делања.

Америчке обавештајне службе закључиле су у 2016. да је Русија покушала да утиче на изборе против Хилари Клинтон, кампањом сајбер напада и лажним вестима на друштвеним мрежама које је одобрила званична Москва.

Трамп је након тога рекао рекао да има „велико поверење у своје обавештајце“.

Реакције у САД

Истакнути републиканци и демократе критиковали су Трампа.

„Не постоји морална једнакост између Сједињених Држава и Русије, која је и даље непријатељски настројена нашим најосновнијим вредностима и идеалима“, рекао је Рајан.

Додао је да „нема сумње да се Москва мешала у изборе 2016″.

Сенатор Џон Мекејн, један од кључних чланова одбора за оружане снаге, рекао је да је Трампов наступ на састанку био „сраман“.

„Ни један председник се до сада није тако понизио пред једним тиранином“.

Републиканац и сенатор Линдси Грејам, који је такође члан одбора за оружане снаге Сената написао је на твитеру да је самит „пропуштена прилика… да се тражи одговорност Русије за мешање 2016. године“.

Лидер демократа у сенату Чак Шумер рекао је да је Трампов приступ „ојачао наше непријатеље и ослабио нашу одбрану и одбрану наших савезника“.

Бивши шеф ЦИА Џон Бенан рекао је да Трампова конференција за новинаре „није ништа мање од акта издаје“.

„Не само да су Трампове речи биле имбецилне него је он потпуно у Путиновим рукама. Републиканци патриоте где сте???“, написао је на Твитеру.

Међутим потпредседник Мајк Пенс бранио је самит и похвалио председника Трампа.

Неки амерички политичари захтевали су од Трампа да одустане од разговора након што је прошле недеље подигнута оптужница против дванаест руских војних обавештајаца за хаковање председничке кампање кандидата демократа Хилари Клинтон.