Прочитај ми чланак

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: У финалу Светског првенства у фудбалу навијам за…

0

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о билатералним односима и предстојећем сусрету са француским председником Емануелом Макроном

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са француским амбасадором Фредериком Мондолонијем са којим је разговарао о односима двеју земаља и предстојећем сусрету са првим човеком Француске Емануелом Макроном.

Том приликом Вучић је екселенцији уручио писмо-честитку, за свог француског колегу, поводом Националног дана Француске, а овај срдачан сусрет био је „зачињен“ и спортским темама.

Наиме, на Андрићевом венцу се нису могли избећи Мундијал и Вимблдон. Тако је гост поручио председнику да жели победу Новаку Ђоковићу у наставку тениског класика са Рафаелом Надалом и тријумф на турниру, док је Вучић пожелео успех „галским петловима“ у сутрашњем великом окршају са Хрватима за светску титулу у фудбалу.

Иначе, Вучић је и истакао да су односи две земље на веома високом нивоу и да је подршка Француске Србији на европском путу веома важна, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

ПИСМО-ЧЕСТИКА ФРАНЦУСКОМ ПРЕДСЕДНИКУ
„Примите моје искрене честитке поводом националног празника, уз најбоље жеље за даљи напредак Француске и благостање свих њених грађана. Овај дан још једном подсећа на то да су слобода, једнакост и братство, на којима почива француско друштво, трајне вредности и универзални узори.

Радује ме што ћу већ за три дана имати прилику да се састанем са Вама у Паризу, уверен да Србија и Француска, уз међусобно уважавање и у складу са прокламованим стратешким партнерством, имају све могућности да достигну више нивое политичке и економске сарадње.

Још више ме радује то што ускоро могу да очекујем и Вашу посету Београду. Када будете дошли, видећете да на Споменику захвалности Француској на Калемегдану пише: „Волимо Француску као што је она нас волела 1914 – 1918. године“. Тај споменик је сведок постојане блискости наших двеју земаља и њиховог савезништва у храбрости, искованог у Првом светском рату. Желим зато да Вам захвалим што поштујете нашу заједничку прошлост и, позивом да учествујем на церемонији обележавања стогодишњице победе у Првом светском рату, 11. новембра у Паризу, указујете част Србији. Уверен сам да стотину година касније, на тим темељима, можемо свестрано да развијамо заједничку будућност наших двеју земаља.

Користим ову прилику и да захвалим на подршци коју Француска пружа Србији на европском путу, са надом да Ваша визија реформисане Европске уније чини и наше циљеве реалним и остваривим. У интересу је напретка Србије и њене европске будућности да се Унија бескомпромисно суочи са постојећим изазовима и успешно их превазиђе. Увек можете да рачунате на Србију као поузданог партнера у одржавању мира и стабилности и јачању демократије на Западном Балкану“, навео је Вучић.

Амбасадор Мондолони је истакао да је предстојећа посета председника Вучића веома важна за односе две земље, као и да Француска снажно подржава економске реформе, залагње за регионалну стабилност и стратешке одлуке Србије на европском путу.

Председник Вучић је истакао да ће током посете са председником Макроном разговарати о дијалогу Београда и Приштине, економској сарадњи, ситуацији у региону, али и већем присуству Француске у Србији.