Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ “ХЕНДИ”: Око 150 породиља и трудница на улици, радници очајни, држава ћути

0

Како се догодило да фирма која је успешно пословала и у којој никада није каснила плата дође у ситуацију да буде затворена, око 900 радника да се преко ноћи нађе на улици, а држава ништа не предузме да би се овај проблем решио?

На ова питања за “Србин инфо” одговара Милка Шашић , једна од многобројних запослених која је остала без уговора о раду после гашења познате фирме за продају мобилних телефона “Хенди”.

– Фирма у којој смо биле запослене – Хандy тел д.о.о. после десет година успесног пословања затворена је у једном дану. Да напоменем да плата никада није каснила и да ништа није указивало да це се десити овако несто. Око 900 радника је буквално преко ноћи остало без посла. Нигде се то не спомиње! Око 150 нас породиља и трудница је остало без икаквих примања – каже за “Србин инфо” Милка Шашић. .

Она напомиње да су се овим поводом обраћале разним службама широм Србије, као и да се осећају одбачено јер их држава није заштитила:

– Прошло је ево месец и по дана од затварања фирме, а ми и даље не знамо ста нам је чинит. Једино што нам је речено је да чекамо стечајног управника, кога наравно још нема, нити су спремни папири за стечајни поступак. Обрацали смо се Министарству рада, Министарству финансија, Министарству привреде, председничком кабинету, Председници Владе Србије, Инспекцији града Београда. Из кабинета председника је стигао одговор двема колегиницама да је случај прослеђен Министарству рада и Министарству привреде.

Из Инспекције смо добили одговор да су по нашој молби извршили вандредни инспекцијски надзор, да су врата фирме у Пауновој закључана, да они немају сазнања где послодавац обавља делатност и у ком статусу је фирма И да немају сазнања какви су планови послодавца у циљу решавања настале ситуације. Писале смо поново и чекамо одговоре. Лично сам била у Министарству рада где ми је речено да је жена која ми можда може дати одговоре на путу. Не знам шта више треба да урадимо и коме да се обратимо да би нам неко помогао!