Прочитај ми чланак

ТУРСКА ПОСТАЈЕ ГАСНО ЧВОРИШТЕ: Србија се прикључује преко Бугарске

0

Турска сутра отвара гасовод "Танап", којим ће добијати гас из Азербејџана преко Грузије. Тиме Европа добија нове дотоке гаса. Србија настоји да се преко Бугарске прикључи на нови гасовод. Пуштању у рад, на позив турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, присуствоваће и председник Србије Александар Вучић.

„Танап – Трансанадолијски гасовод“ надовезује се на „Тап – Трансјадрански гасовод“. Заједно чине Јужни гасни коридор, који ће кроз више земља допремати гас до Италије. Има и подршку Европске уније.

„На овом гасоводу није примењен Трећи енергетски пакет због кога је, да кажем, страдао ‘Јужни ток’ и због кога је проблем и са ‘Турским током’. То је једна алтернатива“, истиче бивши дипломата Срећко Ђукић.

Турска већ има два директна дотока руског гаса „Плавим“ и „Трансбалканским“ гасоводима, а ускоро ће добити и трећи – „Турски ток“. Са „Танапом“, који је алтернатива руском гасу, Турска постаје значајно гасно чвориште.

Наша земља са Бугарском развија пројекат гасовода Ниш–Софија и са суседима покушава да се избори за другу цев „Турског тока“.

„Бугарска је нама кључна“, рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Наводи да су Вучић и Борисов пре отприлике месец дана вероватно направили добре договоре да се направи конекција између Бугарске и Србије.

„Тренд потрошње гаса у Европи рапидно расте, мислим да ће ове године премашити 200 милијарди кубних метара гаса. Прошле године је износио око 190 милијарди кубних метара и без сумње, нема социјалног и економског развоја у 21. веку без природног гаса“, поручује Срећко Ђукић.

Гасовод „Танап“ постаје још важнији с обзиром на најаву „Гаспрома“ да ће од следеће године обуставити испоруке гаса преко Украјине.