Прочитај ми чланак

АУСТРИЈА – МУСЛИМАНИ НИСУ ПОЖЕЉНИ: Затварање џамије је само почетак

0

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе истиче да је одлука владе о протеривању имама и затварању седам џамија, као и забрани рада једног исламског верског удружења - само почетак.

Он је, у интервјуу бечком дневнику “ Естерајх „, казао да се мора даље, свом снагом деловати против кршења закона од стране радикалног ислама.

– Сигурно постоји још много организација и скривених културних удружења, који крше закон о исламу и против којег треба деловати доследно – поручио је Штрахе.

Уколико постоје удружења и установе које не обухвата закон о исламу онда он мора бити анализиран, сматра Штрахе.

Он одбацује критику да је влада деловала у време рамазана и непосредно пред председничке изборе у Турској истичући да је требало деловати још пре две године, али се то није догодило.

– Сада није реч о тактици узимања у обзир неких догађаја, већ постоји потреба за деловање – каже Штрахе.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да Турска неће „гледати скрштених руку“ на оно што се догађаја у Аустрији.

На то је шеф посланичког клуба владајуће Слободарске партије Аустрије (ФПО) Јохан Гуденус одговорио да „Аустрија засигурно неће дозволити тако нешто“.

– Изјаве Ердогана показују како Турска жели да утиче на политику европских земаља. Аустрија сигурно то неће дозволити, а аустријска влада засигурно је одговорна за безбедност наше земље и примену аустријских закона – реаговао је Гуденус у саопштењу.

Исламској верској заједници у Аустрији он је поручио да се извршење закона не обазире на рамадан или друге празнике, већ одлуке доносе независне установе.

Аустријска влада је у петак саопштила меру протеривања имама, за које је утврђено да се, супротно закону, финансирају из иностранства, као и затаврања џамија које шире салафистичку идеологију.