Прочитај ми чланак

15. НОЋ МУЗЕЈА – Водич кроз свет скривених драгуља

0

Под слоганом "Победе и победници", 15. "Ноћ музеја" биће одржана у суботу, 19. маја, у више од 40 градова и места у Србији.

Под слоганом „Победе и победници“, 15. „Ноћ музеја“ биће одржана у суботу, 19. маја, у више од 40 градова и места у Србији, а само у Београду љубитељи културе и уметности моћи ће да обиђу 60 локација од 17 часова до један сат иза поноћи.

Фото: Тањуг – Музеј Јована Цвијића

Сваку „Ноћ музеја“ чини посебном пажљиво осмишљени, скривени драгуљи који и најпробирљивије посетиоце воде у откривање нових, помало заборављених простора и неиспричаних прича.

Музеј српског лекарског друштва припремио је необичну изложбу која се бави терапијским испуштањем крви – од историјских почетака ове терапије која је имала важну улогу при лечењу пацијената до данашњих бројних третмана естетске природе.

Културни центар „Барака“ кроз мултимедијалну изложбу посвећену чувеном редитељу црног таласа Живојину Жики Павловићу, представиће личне предмете редитеља, секвенце из филма, оригиналне филмске плакате, као и статуу „Златног медведа“ којом је награђен његов филм „Буђење пацова“ 1967. године у Берлину.

Први пут у оквиру „Ноћи музеја“ своја врата отвара и Црвени крст, који ће у својој згради у срцу града приказати сандук прве помоћи из Првог светског рата, оригинални плакат о прикупљању помоћи за српску сирочад током Другог светског рата и многе друге предмете који причају вековима стару причу о хуманости.

Премијерно ове године манифестацији се придружује Радио Београд 2, славећи 60 година постојања као наш једини радијски програм у целости посвећен култури.

Несвакидашња Црква Свети Анто Падовански, која због своје необичне конструкције и положаја у којем се налази подсећа на Криви торањ у Пизи, поново учествује у „Ноћи музеја“.

Посетиоци заинтересовани за оријентално путовање Дорћолом требало би да се зауставе и код Шејх Мустафиног турбета и чују причу о Београду с краја 16. века.

Интерактивне радионице иконописа, фрескописа, енкаустике, вајања, мозаика, рестаурације и конзервације, биће организоване у Високој школи Српске православне цркве за уметност и консервацију.

Странице светске историје листаће се у Београдској надбискупији и њеном здању изграђеном с краја 19. века које је на занимљив начин било повезано за неким од најзначајнијих историјских догађаја.

Животи прве српске сликарке или једног од првих наших фотографа биће посебно осветљени током вођених тура кроз Ново гробље.

Овогодишњој манифестацији придружује се и Институт за уметничку игру, чији ће студенти уз бројне кореографије, видео радове, фотографије и инсталације поставити важно питање, али дати и неколико одговора на то шта револуција значи у данашњем друштву.

У непосредној близини Народне библиотеке Србије, где ће се кроз успомене и графички дизајн и дружење са Миодрагом Батом Кнежевићем представити најважнији радови током каријере овог уметника, Републички хидрометеоролошки завод обележиће 170 година од почетка свакодневних метеоролошких мерења уз оригинална документа из 19. века, а најрадозналији посетиоци моћи ће да истраже метеоролошке податке измерене на 28 главних метеоролошких станица у Србији.

Музеј ваздухопловства приказаће низ занимљивих летелица насталих у југословенским фабрикама које је услед затегнутих односа Истока и Запада необичним сплетом околности прогуато вртлог историје.

Са проширеном поставком Веспа музеј Србија провозаће све посетиоце кроз бројне приче које се везују за ово омиљено градско превозно средство и својеврсну икону стила.

Руски дом приказаће дела сликара Василија Поленова, једног од најзначајнијих појава у руском сликарству из друге половине 19. века.

На Андрићевом венцу кроз прву изложбу о историји полиције у Србији посетиоци ће моћи да испрате развој организације, униформи, наоружања, ознака и техничких средстава од 19. века до данас.

„На крилима победе – Ново доба нова дела“, назив је Тањугове изложбе на којој ће у згради на Обилићевом венцу бити представљено послератно време у новој држави, насталој после победе Народно-ослободилачке војске и социјалистичке револуције 1945. године, која је тражила и градила свој нови идентитет и утемељивала нове вредности.

Скелети становника некадашње римске метрополе и војног логора на Дунаву први пут ће изаћи из Виминацијума и преселиће се специјално за „Ноћ музеја“ у Музеј анатомије човека при Институту за анатомију Медицинског факултета у Београду.

Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“ постаће „Виасат Хисторy“ павиљон са инспиративним причама српске историје, филмофили ће моћи да обиђу Легат Милене Дравић и Драгана Николића у Кинотеци, док ће мушки акт уживо и на зидовима кроз провокативну изложбу дочекати посетиоце галерије УЛУС-а.

Врата ће отворити и Музеј Јована Цвијића, чија унутрашња декорација представља најкомплетније сачуван ентеријер урађен у стилу сецесије у Београду, а у Музеју афричке уметности посетиоци ће моћи да се упознају са призорима из узбудљиве афричке прошлости и најлепшим примерима западноафричких маски и скулптура.

„Ноћ музеја“, која се одржава уз подршку Делегације Европске уније у Србији, представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је од 2005. године и Београд.

Улазнице, која важи за све локације, кошта 450 динара.