Прочитај ми чланак

НИШ: Држава у последње три године није помогла ни са једним динаром аеродром

0

Нови демантији на изјаве Александра Вучића и Зоране Михајловић о финансирању нишког аеродрома „Константин Велики“

У анализи Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ наводи се да је аеродром финансиран искључиво из редовних буџетских прихода града Ниша, а не из државних или градских буџетских резерви, како тврде државни званичници

Држава у последње три године није уложила ни динар у развој нишког аеродрома, а 2,2 милиона евра које је у том периоду уложио град Ниш не потичу из државног буџета, навела је Иницијатива „Не дамо нишки аеродром“ у својој анализи, демантујући изјаве председника Србије Александра Вучића и ресорне министарке Зоране Михајловић.

Приликом свечаног отварања погона фабрике „Леони“ у Нишу прошле среде, Вучић је казао да је држава у последње три године у нишки аеродром „уложила 3,6 милиона евра, а град Ниш 2,2 милиона евра“, али да су и то државне паре јер је Република у том периоду „дала Нишу осам милиона евра“. Министарка саобраћаја Михајловић прецизирала је да је држава за нишки аеродром „дала 3,6 милиона евра само у опреми и новцу“, док је град Ниш дао 2,2 милиона евра „и то из буџетске резерве, пошто је Влада Србије за претходне две и по године Нишу дала осам милиона евра из буџетске резерве“.

Иницијатива „Не дамо нишки аеродром“ оценила је да је оваквим изјавама настављено неодговорно лицитирање милионима евра које је држава “уложила” у овај аеродром. Министарка Михајловић је, подсећају, у октобру 2016. изјавила да је држава до тада у нишки аеродром „уложила 4,5 милиона евра, а планира још 6,5 милиона“, а у новембру исте године да је „уложила четири милиона евра, а планира још 5,5 милиона“. У марту прошле године изјавила је да држава „планира да у нишки аеродром уложи пет милиона евра“, а у јулу те године да је „у последње три године уложила 3,5 милиона евра“.

У финансијској анализи Иницијативе се, међутим, наводи да „у последње три године држава није помогла Аеродром “Константин Велики” ни са једним динаром“. Закључак се базира на чињеници да у том периоду у свим програмима, плановима пословања, извештајима о пословању и финансијским извештајима јавног предузећа Аеродром Ниш, који је Иницијатива анализирала, „није евидентиран ни један динар субвенције, донације или финансијске помоћи државе“.

Стручњаци Иницијативе у овој анализи наводе да није тачно ни да је држава у том периоду донирала опрему нишком аеродрому, објашњавајући да је „повећање вредности његових основних средстава и опреме једнако реализованим јавним набавкама које су планиране из помоћи Града Ниша“. Наш лист је, иначе, претходно известио да је у једном од докумената Развојне агенције Југ наведено да је та агенција „детаљно прегледала“ све финансијске књиге јавног предузећа Аеродром Ниш и да „није пронашла ниједну ставку уплате средстава Републике Србије од 2013. године“.

Према овој анализи Иницијативе, у Аеродром „Константин Велики“ у последње три године уопште није улагано из републичких, али ни градских буџетских резерви. Увид у све градске одлуке у том периоду везане за развој и повећање конкурентности аеродрома показао је да је град Ниш то финансирао искључиво са позиција у буџету које су предвиђене за ту врсту помоћи јавним предузећима. При том, све битне одлуке града Ниша везане за планирање и реализацију реструктурирања аеродрома и успостављање новог модела пословања, донете су средином 2014. године, дакле „много пре помоћи Владе граду Нишу“.

– Овакве изјаве сугеришу да је и новац који је град Ниш реално уложио у аеродром стигао из државног буџета, што је потпуна неистина, јер је град сваке године унапред планирао средства за аеродром, дефинисао приходе у буџетском календару и имао јасне буџетске ставке за ту намену. Није било потребе за ангажовањем државних и градских буџетских резерви јер је финансирање аеродрома било планско и редовно, а без икаквих ванредних околности, недостатка средстава или „рупа“ које је требало „крпити“ – кажу за наш лист у Иницијативи.

Према доступним подацима, спорна би могла бити и цифра од осам милиона евра које је држава, према речима Вучића и Михајловићеве, у последње три године трансферисала из буџетских резерви граду Нишу. Поједини медији известили су, позивајући се на Службене гласнике, да је Ниш 2015. године из буџетских резерви добио 1,6 милиона евра, а 2016. и 2017. године само 260 милиона динара, односно 300 милиона динара. Наш лист очекује одговор надлежних на захтев за достављање прецизних информација о трансферима из државних буџетских резерви граду Нишу, као и државним улагањима у нишки аеродром у последње три године.

Жалба Иницијативе регистрована у Европској комисији

Европска комисија у Бриселу регистровала је жалбу Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ упућену крајем прошле седмице Директорату за конкурентност при Европској комисији, а у вези са уговором о концесији београдском аеродрому „Никола Тесла“, у којем се, према доступним подацима, на нишком и другим аеродромима у Србији лимитира број путника на милион годишње све док београдски аеродром не достигне 12 милиона путника. Потврда регистрације и додела референтног броја жалбе формални је почетак поступка утврђивања да ли је озбиљно нарушена конкурентност нишког и других аеродрома у Србији у односу на концесионара београдског аеродрома, француску компанију „Ванси ерпорт“, саопштила је Иницијатива.