Прочитај ми чланак

И ФРАНЦУЗИ СТИЖУ: Камп Златибор почиње са радом

0

Од понедељка, 23. априла 2018. године, после зимске паузе, са радом почиње Камп Златибор.

За Први мај се очекује већи број индивидуалних посета, а од половине маја камп ће угостити организоване групе, које су најављене још у току претходне године. Традиционално, највећи број организованих група у Камп Златибор стиже из Холандије, а ове године очекују се и гости из Немачке, Чешке, Пољске, Словеније и Велике Британије.

Фото: cajetina.org.rs

За групе кампера организују се излети у Сирогојно и Мокру Гору, како би се поред идеалних услова у кампу, гости упознали и са лепотама Златибора и околине.

Туристичка организација Златибор очекује да ће предстојећа кампинг сезона бити веома успешна и по свим најавама боља од претходних.

ЗЛАТИБОР НА МАПИ ФРАНЦУСКИХ ТУРОПЕРАТОРА

У петак, 20. априла 2018. године Туристичка организација Златибор учествовала је на конференцији „Презентовање туристичких производа и потенцијала Србије француском туристичком тржишту“. Конференција је одржана Београду, у хотелу „Арт Београд“ у организацији удружења „Ја волим Француску“, а уз подршку француске амбасаде у Србији, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Туристичке организације Србије и локалних туристичких организација.

Након пуних 27 година туристичка привреда Француске вратила се у Србију. Иако им дуги низ година српско тржиште није било предмет интересовања, на конференцији су показали да су упознати са појединим дестинацијама, а о најпосећенијој српској планини Златибор чули су само речи хвале.

Презентацијом Златибора, гости из Француске имали су прилику да се упознају са понудом активног одмора, условима за спортски и здравствени туризам и забавним садржајима које Златибор нуди. Међу туроператорима из Француске било је представника великих организатора конгреса, који су били посебно заинтересовани за „златну планину“ као један од највећих конгресних центара Србије.

Фото: zlatiborpress.rs

Жан Кристоф Буисон, новинар француског магазина „Фигаро“, на конференцији је изнео утиске о нашој земљи, а посебно место у свом излагању посветио је Златибору и окарактерисао га као своју омиљену дестинацију у Србији. Златибор су посетили и своје одушевљење планином гостима из Француске пренели су и Алексис Труд и Николас Ламбертери, новинари ТВ „Франце“.

На конференцији су започети преговори о организованој посети туроператора и медија из Француске Златибору, за шта су гости ове западноевропске земље веома заинтересовани, а неки од представника туристичке привреде Француске, који дуже остају у Србији, најавили су своју посету Златибору већ у току наредног месеца.

ПРЕГЛЕДИ КИЧМЕ И СТОПАЛА ДЕЦЕ У ДИНО ПАРКУ

Као што је најављено, јуче су у Дино парку на Златибору организовни бесплатни прегледи кичме и стопала за сву децу која су посетила ову занимљиву локацију. Такође су, у оквиру обележавања Дана планете Земље, модератори Дино парка за децу припремили низ активности посвећених овој теми.

Поред забавно-едукативно-рекреативних садржаја, Дино парк је јуче био и место где су родитељи могли да потраже и добију савет шта би требало да учине како би њихова деца правилно расла и развијала се. Др Александра Костић из Чачка је са својим тимом вршила бесплатан преглед кичме и стопала деце која су посетила Парк.

„Након одређених систематских прегледа које смо радили и нашег волонтерског рада, 70% деце има проблема са стопалима и кичмом, тако да, укључујемо цео тим лекара: физијатре, физиотерапеуте и тренере у школицама спорта где заокружујрмо целу причу. Дете код кога се установи проблем даље усмеримо на физикалну медицину или рехабилитацију, или у школицу спорта где ће отклонити тај проблем и решити га на време“, кажедр Александра Костић, струковни терапеут поликлинике из Чачка.

Фото: zlatiborpress.rs

Проблем деформитета кичменог стуба деце је из године у годину у порасту. За то су „кривци“ прилично тешке школске торбе, дуготрајно седење за компјутерима, неправилно држање тела и слично. Због тога и јесу важни превентивни лекарски прегледи путем којих се проблем на време може открити и самим тим успешно лечити.

„У оквиру забавног програма који организујемо да би смо приближили начин дијагностике и лечења једног проблема који је, на жалост, у порасту али није толико страшан и може се решити тако што ћемо родитеље и децу придобити за то да погледамо оријентационо да ли постоји проблем или не. Ако постоји – упутићемо даље, а ако не – онда показати како правилно стимулисати да се деца даље правилно психомоторно развијају, без деформитета, и у оквиру читаве Планете да и даље буду наше највеће благо али без проблема“, објашњава др Невенка Јовичић, субспец. дечје физикалне медицине и рехабилитације.

Фото: zlatiborpress.rs

„Ја сам овде у склопу овог тима који се бави правилним усмеравањем деце, здравом одрастању, а један од тих корака јесте и физичко вежбање“, надовезује се на причу још један члан тима, Ненад Вучићевић, тренер школице спорта „Спортић“. Он је направио у Парку један полигон спретности, или моторички полигон у зависности од узраста деце и направио занимљив програм у којем су деца радо учествовала вежбајући.

Деци је сам преглед био занимљив, али и сви остали програми који су осмишљени за овај посебан дан.

Славица Марић, ПР службе Дино парка, разговарала је са њима о планети Земљи, писали су пароле, садили цвеће, а на крају су модератори овог атрактивног парка у улози веселих поштара посетиоцима делили цедуљице са порукама како сачувати животну средину.