Прочитај ми чланак

БАЦИО МАНДАТ под шаховницу

0

У фокус регионалне јавности лидер и посланик СРС Војислав Шешељ ускочио је када је рекао да је током посете хрватске делегације Београду газио заставу са шаховницом у Скупштини Србије и вређао госте.

Мада нико тај скандал није видео и није објављен снимак или фотографија, подигла се велика прашина, па је делегација Хрватске демонстративно отпутовала кући, а догађај су на невиђено коментаралисали високи званичници обе државе.

Остаје питање да ли је наводно газећи заставу Шешељ згазио и свој посланички мандат, а скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић каже да о томе „одлучује Административни одбор, а да ли ће бити те седнице остаје да се види“.

– Газећи хрватску заставу у парламенту и вређајући делегацију Сабора Шешељ је постао проблем Скупштине, јер је нарушио њено достојанство – рекао је Омеровић и истакао да они који су осуђени на казну дужу од пола године не могу да буду посланици.

„Нико ми не верује“

Да подсетимо, Шешељ је у Хагу недавно правоснажно осуђен на 10 година затвора, али је ту казну већ издржао у притвору Трибунала, где је био 11 година.

Омеровић се тако уписао на листу оних који траже да Шешељ не буде посланик.

То је захтевала и посланица ДС-а Александра Јерков коју је због тог захтева Шешељ назвао „усташка курва“.

Притом, лидер ЛСВ Ненад Чанак тврди да му је Шешељ „физички претио“ ако се појави на седници Скупштине Србије.

Да се све додатно закува потрудио се сам Шешељ, алудирајући дан касније да је све било његов „добро осмишљени мађионичарски трик“.

– Е, ово је права завера. Хоћу нови судски поступак, а ви кажете није се десило. Не знам шта да вам кажем. Зашто бих измислио? Да ли ми баш сви новинари не верују – питао је Шешељ у парламенту.

Хрвати пречули псовке

Он је истакао да је невероватно што се сумња да се инцидент деси.

– Десио се, а чак и да није, ефекат је сасвим солидан – истакао је Шешељ и додао да је скупштинско обезбеђење видело да се то догодило и да су се радикали „рвали са њима“.

Он тврди и да су чланови хрватске делегације чули кад им је опсовао „мајку усташку“.

– А шта ви хоћете да кажете, да смо се измислили, а будале населе? Па, то би било изванредно да је тако, али нисмо измислили – рекао је Шешељ и позвао новинаре да питају министра полиције Небојшу Стефановића има ли снимак са улаза у скупштину.

Међутим, хрватски портали тврде да је цела прича у вези са гажењем хрватске заставе Војислава Шешеља вероватно измишљотина СРС-а, на коју је насео хрватски политички врх.

Они се позивају на чланове своје делегације који су чули да им Шешељ нешто добацује, али не и да их је псовао.

Пиштољем на студенте

Шешељ је починио бројне испаде од почетка 90-их година, а после паузе од 11 година проведених у притвору у Хагу, наставио је где је стао.

Заставу Хрватске палио је 2015. испред Палате правде и амбасаде те земље, председницу Колинду Грабар Китаровић назвао је „кобилом“, али је све почело пре готово три деценије када је Хрватима претио у Минимаксовизији како ће их клати „зарђалим кашикама“.

Адвокат Никола Баровић је после ТВ дуела са Шешељем завршио у Ургентном центру са тешким повредама главе.

Тврдио је да га је ударио Шешељев телохранитељ, а лидер СРС-а цинично је коментарисао да се адвокат оклизнуо на кору од банане.

Као посланик Шешељ је вређао је и прекидао говорнике, ломио микрофон и поливао их водом.

Обезбеђење га је износило из скупштинске сале, али и полиција када је легао испред џипа који су хтели да провере.

Пред парламентом је 90-их током протеста махао пиштољем растерујући студенте, а 2017. аутом кренуо на демонстранте.

Лоша порука из Србије

Недоказани инцидент Војислава Шешеља су током дана осудиле премијерка Ана Брнабић и председница скупштине Маја Гојковић, која је била и у СРС-у.

На реч председника Србије Александра Вучића се чекало до увече. Он је рекао да је „упућена лоша порука из Србије и осудио сваку врсту насиља и претњи.

Подсетио је на своју недавну посету Загребу, уочи које је неколико застава Србије запаљено.

Рекао је и да га је посланик Хрватског сабора „јурио по улицама“, а неки га вређали и називали четником, што нико осим Колинде Грабар Китаровић није осудио.

Као недопустиво оценио је паљење заставе суверене земље, а на питање како се инцидент догодио рекао је да нема одговор.

Протест у ветар

Амбасадорка Србије у Загребу Мира Николић није хтела да прими протестну ноту Хрватске. Вучић је подржао и запитао „шта су то државни органи Србије лоше урадили“.

Човек из прошлости

Осуда Шешељевог потеза је стигла и од председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа који је истог дана примио делегацију хрватске коморе.

– Уместо да говоримо о економији која значи будућност за нас и нашу децу, из Београда је отишла ружна слика једног човека прошлости. Срамота од излива примитивизма, који ником није био потребан – рекао је Чадеж.

Опет у Хртковцима

Функционерка СРС-а Вјерица Радета најавила је на Ђурђевдан митинг у Хртковцима, где је према пресуди Хага, Шешељ починио кривично дело подстицања на депортације и прогона Хрвата.

– На митингу ће говорити председник радикала. Видимо се – написала је Радета.