Прочитај ми чланак

СУЂЕЊЕ ПРОТИВ СТУДЕНТА – не дају му ни да студира ни да се испише са факултета

0

Главни претрес по пријави за кривично дело угрожавања сигурности, коју је тужилаштво у Новом Саду покренуло против студента Правног факултета у том граду Стефана Карановића, почеће сутра пред Основним судом у Новом Саду, због сумње да је претио професору тог факултета Драгану Милкову.

Карановић је у исказу који је дао пред тужилаштвом негирао да је претио Милкову, док је Милков тврдио да се и он и његова породица осећају угроженим због наводних Карановићевих претњи које су преко посредника дошле до њих.

Основни суд у Новом Саду је изрекао Карановићу меру забране приласка Милкову на 50 метара, што је Виши суд у Новом Саду потом оспорио и вратио Основном суду на поновно одлучивање. Основни суд је, међутим, поново донео исту меру.

Карановић је крајем новембра прошле године поднео захтев за испис са факултета и издавање потврде о положеним испитима, с циљем да настави са студирањем на другом факултету, али му је уместо исписнице Правни факултет изрекао меру суспензије, јер је наводно прекршио дисциплину.

Тим поступањем надлежне службе Правног факултета у Новом Саду су извршиле грубо кршење права Стефана Карановића, као и кршење Закона о високом образовању и генерално права на високо образовање, те је пожељно зато да се надлежне просветне инспекције активно укључе у тај случај, као и Министарство просвете и надлежне покрајинске секретаријате.

Дисциплинску пријаву против Карановића поднела су 44 наставника и асистента са Правног факултета .

Стефан Карановић је агенцији Бета рекао да се против њега „води хајка“, због текстова који су излазили у појединим медијима о наводним махинацијама на Правном факултету, а које надлежни на факултету доводе у везу с њим.

„Оптужују ме да сам аутор тих текстова, што није тачно. Није тајна да познајем поједине новинаре и уреднике, као што није спорно да имам право да јавно искажем своје политичко мишљење“, навео је Карановић.

Додао је да је свестан да постоје одређени проблеми у функционисању факултета, да постоје озбиљне индиције и о радњама које би се могле кривичноправно, али „више колоквијално“ окарактерисати као „криминалне“.

Додао је да је избачен са факултета на 36 месеци плус годину дана.

„Раније је било максимално годину дана, а онда су то у статуту померили на неограничено. Због мене су мењали статут“, испричао је Карановић.

„Нека се полиција бави евентуалним малверзацијама на факултету а мене нека оставе на миру. Хоћу да студирам и да будем бољи правник и научник од свих њих. А они ме у томе спречавају, тако што ми на силу не дају да студирам“, рекао је Карановић.