Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ПОСЛЕ СУСРЕТА СА МЕРКЕЛОВОМ: Чекају нас болни и тешки кораци на путу ка ЕУ

0

Немачка канцеларка и председник Србије обратили се медијима пре састанка. Ангела Меркел: Србија игра кључну улогу што се тиче Косова.

Меркелова, која се прва обратила медијима, нагласила је да ће са Александром Вучићем разговарати о важности дијалога Србије и Косова под окриљем ЕУ, али и о евроинтеграцијама. Такође, како је истакла, у процесима евроинтеграција веома је важна блиска сарадња и разговори, а рекла је и да је Србија предузела охрабрујуће реформе, за шта је упутила похвале премијерки Србије.

„Ту смо да помогнемо да се пронађе решење, ма колико то тешко изгледало“, казала је немачка канцеларка.

Након што се захвалио Ангели Меркел на њеној личној заинтересованости за Балкан и Србију, председник Вучић је истакао да, што се тиче билатералних односа, Србија и Немачка иду крупним корацима напред.

„Немачка и Србија имају сваке године све већу трговинску размену. Немачка је најзначајнија земља у ЕУ за нас“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, пред Србијом су тешки и болни кораци на путу ка чланству у ЕУ. „Да ли ће то бити 2025. године или не, то у највећој мери зависи од нас, и да ли ћемо бити у стању да спроведемо реформе, као и од неких других ствари у региону“, рекао је Вучић. На том путу, како је истакао, „Срија је посвећена миру и стабилности“.

„Било какав сукоб би све наше земље и народе вратио 100 година уназад. Тежимо ка томе да се тензије, сукоби и дестабилизација избегну“, рекао је Вучић и додао да у Србији увек доминирају лоше вести.

„Јуче је постављен камен темељац за две немачке фабрике, али доминирају лоше вести попут дестабилизације региона. Верујем да ћемо уз Немачку то да превазиђемо“, закључио је он.

Након обраћања медијима, Вучић и Меркелова отишли су на састанак.