Прочитај ми чланак

РУСКИ „НОЋНИ ВУКОВИ” ПОРУЧИЛИ: Следећи пут идемо на Косово!

0

Жеља им је да се Ноћним вуковима приближи што више обичног света који ће се боље упознати са њиховим активностима.

Ноћни вукови и представници Федерације мотоциклистичког туризма Русије по завршетку турнеје, својеврсног ходочашћа“Руски Балкан“, у оквиру које су посетили Србију и БиХ, како би истражили културни утицај руске империје на Балкану, одржали су конференцију за новинаре у „Руском дому“ на којој су пренели своје утиске са путовања. Закључно са 27. мартом, ходочашће је завршено.

Конференција је почела минутом ћутања, како би се одала почаст настрадалима у тржном центру у Кемерову, где су живот изгубиле 64 особе.

Културно-историјско ходочашће „Руски Балкан“ део је успешног пројекта „Руски Пут“, чији је задатак откривање мало познатих страница историје Руског царства и православља.

На путовању кроз Србију и Републику Српску, ходочасници су посетили православне манастире, цркве и културно-историјске знаменитости.

Представник руске мото Федерације Јевгениј Строгов, рекао је да се такве манифестације сада већ традиционално одржавају и да је овогодишња 10. по реду. Како је навео, оваква путовања усмерена су на зближавање руског и српског народа, као и да је њихов главни циљ да се људи боље упознају са историјом, културом и традицијом која нас повезује.

– Наша жеља је да обиђемо места значајна за оба наша народа. Ово путовање организовали смо по Србији, али исте туре имамо и по другим земљама Балкана, баш као и у Русији – рекао је Строгов.

Како је истакао, њихова жеља је да се Ноћним вуковима приближи што више обичног света који ће се боље упознати са њиховим активностима.

Говорећи о руским траговима у Србији, Строгов је рекао да се руски утицај највише види у Белој Цркви и Панчеву. У Белој Цркви су били смештени руски кадетски корпуси, а у Панчеву је, на месту данашње Опште болнице, била Врангелова болница.

– Желео бих да кажем да је историја та која нас спаја и да се ово путовање одвија у част великог кнеза Дмитрија Донског као и светог цара Лазара. Неке ситауције које су се десиле на Косову пољу, односно у Куликовској бици у руској верзији, која историјски подсећа и по временском раздобљу на Косовски бој, нешто је што поштујемо и са чиме идемо. Путујемо под заставом на којој су исписане речи цара Лазара, речи „Кнежеве клетве“, исписане на српском језику.

Строгов је истакао да је пажња, коју су као и увек, ове године привукли Ноћни вукови и план њиховог путовања, била усмерена на погрешан пут. Цела акција је исполитизована без разлога. Како је навео, њихов циљ је био да што више времена проведу са народом, а тај циљ су и испунили. Утисци су свакако позитивни, јер су топлу добродошлицу имали и код народа, али у манастирима које су обишли.

Такође, истакао је да жели да скрене пажњу грађанима наших земаља да не дозволе да им се одвраћа пажња са основне идеје коју пропагирају Ноћни вукови, а то је да желе да упознају и продубе везе руског и српског народа и то кроз културу, традицију и обичаје.

– Оно на чему сада радимо јесте да правимо маршуту која ће повезати Косово поље и Куликово поље. То је технички веома компликована маршута која захтева одличну логистику и много других ствари, али то је управо наша жеља да покажемо заједничке корене и заједничку историју, која је у основи свега овога што радимо. Очекујемо да ћемо наилазити на препреке, али смо спремни да их превазилазимо. Такође, велика жеља нам је да нам се на том путовању придруже и српски и руски свештеници, као и обичан народ, јер нам је циљ управо обједињавање наших народа – рекао је Строгов.

Вођа српског огранка Ноћних вукова Саша Савић, прокоментарисао је дешавања на граници са Републиком Српском и рекао да је веома разочаран због чињенице да су неке институције БиХ забраниле улазак на територију те земље њему и вођи Ноћних вукова, Александру Залдостанову Хирургу.

– Прогласили су нас, малтене, терористима, мене и мог председника Хирурга – реко је Савић.

Како је рекао, Ноћни вукови су се увек позивали на љубав и слогу, те да му је због тога веома жао што је њихово путовање ове године искоришћено за напад на председнике Русије и Србије, Владимира Путина и Александра Вучића, као и на председника Републике Српске Милорада Додика. Савић је истакао да није истина да је требало да се састану са државним врхом Србије и Републике Српске.

– Нисам учинио ниједно кривично дело на територији БиХ. Немам саобраћајни прекршај да би ме било ко оклеветао – рекао је Савић и додао да су се у медијима појавили натписи да он и Александар Залдостанов представљају опасност по националну безбедност, због чега им је био забрањен улазак на територију БиХ.

Како је рекао, идеологија којом се води и сам Хирург, јесте да шире мир и слогу, оно што политика никада није успела, да се кроз љубав, вожњу и зближавање уједини сав словенски народ где год да живи.

– Народ је рекао своје. Свуда смо били дочекани правом српском, домаћинском атмосфером. Нико нас није најурио осим таблоида и министара из БиХ.

Савић је истакао да Ноћни вукови нису православни радикални екстремисти као што их таблоиди углавном представљају, јер у њиховим редовима има и Хришћана и Муслимана и Јевреја. Рекао је, да би у случају да је истина да су они православни терористи, на граници са БиХ, ако би се у његовом друштву поред Хирурга нашао и Рамзан Кадиров, управо само Кадиров могао да прође јер није православац. Чеченски председник Рамзан Кадиров је иначе почасни вођа Вукова у Чеченији.

Јеромонах Афанасије из Тројице-Сергијеве Лавре, који је учествовао у овом ходочашћу, рекао је да се њихов пут може назвати дипломатијом вере или народном дипломатијом.

– Све што се дешава, дешава се из разлога да бисмо једни другима, Русима и Србима, потврдили да смо братски народ. Повезују нас национални корени, језик, култура и вера. Времена су тешка као што су и била, а свет који нас окружује је свет лукавства и лицемерја, па би баш због тога требало да подржавамо једни друге, јер управо у нашем заједништву лежи наша снага. Само тако можемо да опстанемо као народи и да очувамо своју културу и веру – рекао је Афанасије.

Он је истакао да је српски народ једини који памти и не заборавља оно што је Русија урадила за њега током стотина година, те да је кроз путовање уочио да се међу људима овде осећа истинска љубав, љубав народа који је и сам веома много страдао.

У знак захвалности за добру сарадњу, Строгов је, у име Ноћних вукова, поклонио по једну икону Архангела Михаила Руском културном центру и амбасади Русије у Србији.

– Симболика је да це Архангел Михаило својом стрелом успети да убије ђавола. Мислим да смо сви сад у сукобу са њим и да ће нам управо Архангел Михаило помоћи да се изборимо са њим.

Представнику руске амбасаде предата је и застава са којом су прошли „Руски Балкан“, као и молитвеник за сваки дан, донет из Тројице-Сергијеве Лавре.

Такође, представницима медија који су сарађивали са Ноћним вуковима током прошлогодишње турнеје, Строгов је предао захвалнице Александра Залдостанова.

Ноћни вукови су након конференције посетили Храм Светог Саве на Врачару.