Прочитај ми чланак

ЦРКВА СЕ МОЛИ ЗА НИКА ДУЧИЋА, а он обучава Албанце

0

Подељена мишљења око новог команданта базе Бондстил на Косову. Стриц команданта базе на КиМ довео америчког пилота да сведочи у случају Драже Михаиловића

ПОРОДИЦА Ника Дучића, новог команданта војне базе „Бондстил“ на Косову и Метохији, помогла је да се посмртни остаци песника Јована Дучића, по жељи чувеног књижевника, пренесу из Америке у родно Требиње! Такође, у процесу рехабилитације Драгослава Драже Михаиловића били су веза за довођење америчког пилота Милтона Френда, који је у Београду сведочио како га је четнички вођа спасао за време Другог светског рата.

(Фото: Фејсбук)

Ово су само два примера у којима је Дучићева породица показала везу са својом домовином, из које су отишли пре скоро век.

– Ников стриц Јанко је лобирао да се посмртни остаци њиховог претка песника пренесу у Требиње и у томе је и успео 2000. године, када је тело из привременог коначишта у порти Манастира Свети Сава у Либертивилу пренето у херцеговачку Грачаницу. Помогао је адвокатима у процесу рехабилитације Драже Михаиловића да ступе у контакт са Френдом и убедио га да дође на суђење – преноси извор „Новости“.

Ник Дучић, чија је породица пореклом из Херцеговине, православац је, хришћанин и чест гост наше цркве у Сан Дијегу. Чести су донатори. Његова мајка је активна у Катедрали Светог Стефана.

Владика западноамерички Максим, који познаје Дучића и његову породицу, за „Новости“ каже:

– Парохија се за Ника, као нашег члана, моли свакодневно. Молимо се за његово здравље.

Извори блиски Српској православној цркви наводе да су сви свесни да је он Американац који служи у својој војсци, али се надају да ће, пре свега као хришћанин, а онда и неко ко има наше корене, учинити колико може да олакша живот српском живљу на КиМ и да заштити наше светиње.

Иначе, и његов отац Ђорђе, који је преминуо, и мајка Бернис су из Херцеговине. Ожењен је Американком Тијом, а деца им се зову Иван, Лука и Наталија. Његов ујак Роберт Васо Курилић, био је мајор америчке војске и погинуо је у Вијетнаму. Прича се и да је владика Николај Велимировић био пријатељ Дучићеве породице.

У везу са Ником 2016. године ступио је и писац Душан Бабац, када је прикупљао материјал за књигу „Срби – амерички ратни хероји“, у којој се говори о људима нашег порекла у снагама САД.

– Он је пре свега Американац. Ипак, свестан је српског порекла што многе његове колеге нису. Сматрам да не треба пуно тога очекивати, јер је вероватно дошао да обучава војнике за стварање војске Косова, што је циљ Америке – каже Бабац.

Он наводи да Ник није ушао у његову књигу, јер је писао само о генералима, а он је пуковник:

– Ипак, рекао ми је да му се јавим за друго издање, када буде напредовао. Рекао ми је да пратим медије пред његов долазак на КиМ, јер је очекивао одјек.

НЕ ГОВОРИ СРПСКИ

НИКОВ брат Ђорђе свакодневно долази у Цркву Светог Ђорђа у Сан Дијегу, где ради на очувању реда у светињи. Он се са свештеницима свакодневно изљуби по српским обичајима, три пута. Ниједан од њих двојице не говори српски.

ПОРЕКЛО

– У време блокаде Јадрана, на броду САД био је Џорџ Карамарковић, који има српско порекло, а шеф штаба му је био Хрват – прича Бабац о америчким војницима српског порекла. – У обалској стражи је један Војводић, коме је отац Србин, а мајка Корејка и он личи на њу.