Прочитај ми чланак

БРНАБИЋ: Србија неће признати другу државу на сопственој територији

0

Србија је спремна да у решавању проблема Косова учествује на зрео и одговоран начин, али неће признати постојање друге државе на сопственој територији, поручила је премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић је истакла да се сукоб српског и албанског народа не може решити тако што ће једној страни бити пружена подршка за сваки захтев, колико год он био неразуман, а од друге стране очекивати да погне главу и пристане на свако наметнуто решење.

Тако нешто, према речима Брнабић, не би прихватио ниједан зрео народ, поготово не српски који је у прошлости скупо плаћао за своју слободу и право на одлучивање.

„Решње мора узети у обизир позиције оба народа“, истакла је Брнабић на међународној научној конференцији „Косово и Метохија: Суи генерис или преседан у међународним односима“.

Премијерка је оценила да је пројекат који себе назива „Републиком Косово“ био и јесте осуђен на неуспех.

„Будући да је садашње стање неодрживо, неопходно је трагати за неким новим, можда и савим уникатним решењима како би се у овом делу Европе успоставила трајна стабилност и мир“, истакла је премијерка.

Уверена је, каже, да је то могуће уколико међу најутицајнијим субјектима у међународној заједници буде постојао интерес да исход буде такав.