Прочитај ми чланак

КАЛИЊИНГРАД ВЕЋ СТРЕПИ – Срби, Хрвати, Албанци, Енглези на једном месту

0

На Западу овај град често описују као "пакао дроге, криминала и ХИВ позитивних проститутки", а предстојећег лета у њему ће се окупити навијачи Србије, Хрватске, Швајцарске (читај Албаније и Косова), Енглеске и Шпаније.

Калињинград је најзападнији руски град домаћин Светског првенства 2018. године. Основали су га крсташи из Теутонског реда у 13. веку, као Кенигсберг је био главни град Источне Пруске, а данас је важна руска лука која је преко Балтичког мора пролаз ка Европи.

Међутим, овај град богате историје са 459.000 становника је и рај за кријумчаре дроге, трговину људима и проституцију. Процењује се да је у Калињинграду највећи проценат заражених Аидсом у Европи, те да је стопа криминала 20% већа него у било ком другом делу Русије, а да на градским улицама има чак 5.000 проститутки. На све то, пиво и водка су три пута јефтинији него у Москви.

А у јуну стижу фудбалски навијачи из најозлоглашенијих делова „Старог континента“. Међу њима и Срби.

Од тренутка када је Русија изабрана за домаћина Светског првенства у фудбалу, једно од горућих питања ФИФА били су хулигани. Источна Европа је већ годинама на лошем гласу због фанатичних навијача, а сада ће све они имати прилику да се окупе управо у земљи која често има највише проблема с њима.

Од 11 градова домаћина највише проблема организатори би могли да имају управо у Калињинграду. Град на обали Балтичког мора биће дом фудбалској репрезентацији Србије током турнира, па се очекују и бројни наши навијачи.

Мечеви у Калињинграду:

16. јун Хрватска – Нигерија
22. јун Србија – Швајцарска
25. јун Шпанија – Мароко
28. јун Енглеска – Белгија

Осим „Орлова“, у град који је већ вековима подељен на протестанте и православце, ће током јуна ове године стићи и навијачи земаља чији хулигани једва чекају сусрет са Србима. Долазе Хрвати и Швајцарци, а с обзиром на национално порекло великог броја играча ове селекције, слободно можемо написати Албанци.

Да „журка“ буде потпуна, ту ће бити и „ватрени“ Шпанци, те најозлоглашенији навијачи на репрезентативним утакмицама – Енглези. Кад се на то додају Нигеријци и Мароканци, који су буквлно запалили улице Бриселе током прославиле пласмана на Мундијал, нема сумње да ће Калињинград у периоду од 16. до 28. јуна бити под опсадом.

Свима су и даље пред очима ужасне слике са улица Марсеја из 2016. године када су се на југу Француске током Европског првенства срели Енглези и Руси. Крваве главе, девастирани кафићи, димне бомбе, пендреци, батине, лисице. Како то избећи усред Русије?

Познати по хулиганизму још од средине 70-их година прошлог века, Енглези су правили проблеме на Мундијалу 1998. у Француској и ЕУРО 2000. у Белгији и Холандији, након великих казни и бројних забрана путовања примерено су се понашали на СП 2010. у Јужној Африци и 2014. у Бразилу, те ЕУРО 2012. у Пољској и Украјини где није ухапшен ниједан британски држављанин.

Међутим, пре две године се догодила поменута ескалација насиља коју су „режирали“ управо Енглези и Руси, а верујемо да многи од њих имају „нерашчишћене рачуне“ па чекају нови сусрет.

„Постоји тенденција енглеских навијача да приликом путовања у иностранство испровоцирају локално становништво. Морамо упозорити оне који планирају да путују да ће их у том случају у Русији чекати жестока полицијска реакција“, рекао је заменик начелника британске полиције Марк Робертс, који сарађује са колегама из Русије како би се избегли инциденти слични онима у Марсеју.

Проблем је што те Енглеске „провокаторе“ на свом терену једва чекају ништа наивнији Руси. Пре две године њих око 200 је било довољно да настане хаос на улицама Марсеја. Шта мислите колико ће их на то бити спремно код куће?

„Биће крви на улицама, и то енглеске крви. Десет хиљада ултраса је спремно за борбу. Наши најбољи момци су утренирани. Вежбали смо у шуми по снегу и леду. Удружићемо се сви због борбе. Нисмо мекани као Енглези. Ми се бијемо жестоко и не бежимо. Тренирали су нас професионални борци – боксери, ултимајт фајтери. Биће насиља, то је сигурно. ЦСКА, Локомотива, Ростов, Зенит, имамо на хиљаде навијача који ће се тући на Светском првенству. Енглези су наша примарна мета, али не плашимо се никога – Француза, Пољака, Немаца. Све ћемо их разбити. У Марсеју је 200 руских ултраса ударило на 2.000 Енглеза и победило. Замислите само како ће бити када нас буде на хиљаде“, прете Руси преко друштвених мрежа.

Наравно, власти се већ годинама спремају управо за ту „претњу“, јер управо хулигани могу највише да упропасте турнир у Русији, па су за њих спремне посебне мере. Власт „прети“ са неколико десетина хиљада полицајаца (само у Санкт Петербургу ће их бити 11.000), те великим новчаним казнама за ремећења јавног реда и мира (најмања казна за тучу ће бити око 200 евра).

Међутим, главни адут Руса ће можда бити уверење које влада на Западу о суровим условима у руским станицама полиције и затворима. За веће нереде је запрећена казна од чак 15 година робије.

Енглези ће свакако умногоме сами утицати да се избегну нереди јер ће огроман број њихових хулигана добити забрану напуштања Острва, а у Русији ће као по обичају на великим такмичењима широм света бити присутни и представници енглеских снага реда. Ипак, очекује се 10-20 хиљада Острвљана у Русији, а довољно је да их се окупи неколико десетина да направе нереде.

Наравно, у целој овој причи не смемо заборавити ни Шпанце. Иако често делују као „аматери“ у односу на источноевропске и острвске хулагане, и ватрени момци с Пиринеја знају да направе хаос. Посебно што су се вероватно многи увредили након скорашњег гостовања московског Спартака Атлетик Билбау где су навијачи два клуба изазвали мало ратно стање у баскијском граду, а чак је и страдао један полицајац.

Ипак, последњих месеци, бар када је у питању Калињинград, највише пажње привлачи долазак Балканаца. С обзиром да ће у прве две утакмице у овом граду играти Хрватска и Нигерија, а потом Србија и Швајцарска, многи већ виде нереде на улицама.

Иако даљина и висока цена путовања неће одвести много Срба у Русију наредног лета, нема сумње да ће се тамо наћи најзагриженији фанатици Партизана и Црвене звезде, који имају скоро па братске односе са хулиганима из руских клубова, а присуство омражених Хрвата и Албанаца у истом граду је свакако позив на „акцију“.

Док се Хрвати и Србин можда и мимоиђу, с обзиром да ће између утакмица ове две селекције на локалном стадиону проћи шест дана, судар „Орлова“ са Швајцарцима је неизбежан. А због великог броја играча пореклом из бивше Југославије у алпској селекцији, тај меч се може поредити са окршајима Србије против Албаније и Косова.

Кичму швајцарске селекције чине фудбалери који су рођени или су им бар родитељи пореклом из јужне српске покрајине или Албаније, попут Гранита Џаке, Блерима Џемаилија, Адмира Мехмедија, Ђердана Шаћирија и Ваљона Бехрамија, од којих су неки и сами истицали подршку Албанији приликом сусрета са Србијом.

Тако је, примера ради, Шаћири одбио да пева химну Швајцарске, а потом није славио гол који је постигао против Албаније на ЕУРО 2016.

Штавише, на тој утакмици је на својим копачкама имао исцртане заставе обе земље и уз то Косова. Тим примером се воде и његови земљаци па ће на СП у Русији цела Албанија и Косово навијати за Швајцарску, а многи од оних који се нађу на Мундијалу сигурно једва чекају сусрет са Србима.

С друге стране, као што смо већ поменули, српску навијачку „поставу“ ће сигурно да појачају „браћа Руси“, посебно на утакмици са Швајцарском. Неке руске навијачке групе су већ најавиле долазак у Калињинград.

„Где Србија буде играла, осећаћете се као код куће. Дођите да заједно бијемо Енглезе и Хрвате“, поручили су руски „ултраси“ који су на сличан начин пре само неколико недеља дочекани у Београду приликом гостовања московског ЦСКА против Црвене звезде у Лиги Европе.

„Гробари“ су угостили „браћу Армејце“, показали им навијачке „знаменитости“ града, те заједно с њима навијали на „Рајку Митићу“, а они су им неколико дана касније узвратили и бодрили Партизан против чешке Викторије. А Србију у Москви чека спектакл са Бразилом у трећем колу. „Братски“ сусрет је неизбежан.


„Туча навијача. То је део фудбалске културе. Калињинград има своје сопствене хулигане, али неће бити велики проблема на СП. Полиција ће спречити потенцијалне туче. Надам се да ће се навијачи који дођу осећати сигурно“, уверен је 20-годишњи бармен из Калињинграда Рудолф Редер.

И бројне друге навијачке групе српских клубова су се побратимиле са руским, Звездине „Делије“ су изузетно блиске са Спартаковом „Фратријом“, „Плава унија“ ОФК Београда је повезана са „Ултрасима“ московског Динама, док су Земунови „Таурунум бојси“ у добром односу са навијачима Криља Совјетов из Самаре (Yоунг Ратс Фирм), где ће Србија почети СП против Костарике.

На целу ову причу, не смемо заборавити ни близину Пољске, чији хулигани су још екстремнији од руских последњих година, мрзе УЕФА и ФИФА и једва чекају то да јавно покажу, а свакако неће пропустити шансу ако им се укаже да се обрачунају са Енглезима, Хрватима и Србима, и наравно омраженим Русима.

Челници Калињинграда су одавно позвали своје суграђане али и госте на лепо понашање, без обзира што ће вероватно имати „мету на леђима“ због националне припадности. У међувремену, грађане који немају карту за утакмице су посаветовали да оду на годишњи одмор ван града како би се смањиле гужве.

„Немојте никога да ударате. Ако говорите енглески, помозите туристима, саветујте их, разговарајте с њима“, рекао је градоначелник Александар Јарошук кога на Западу пре свега знају по изјавама да неће дозволити геј параду у свом граду.

Међутим, нема сумње, Калињинград већ стрепи због хулигана.