Прочитај ми чланак

ТРАМПОВ ИЗАСЛАНИК У ПРИШТИНИ ОПЛЕО ПО РУСИЈИ, најавио „активну улогу“ САД

0

Приштина -- Помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел упозорио је у Приштини на "деструктивну улогу" Русије на Балкану.

Он је оптужио Москву да „поткопава“ демократске институције у том региону, преноси агенција Франс прес.

„Видимо да Русија игра све деструктивнију улогу у великом делу Балкана бавећи се дезинформацијама, подривајући демократске институције“, рекао је Мичел. Он је додао да су САД „јасно рекле Русима“ да то није у њиховом интересу ни у интересу људи у региону, наводи француска агенција.

Амерички дипломата је изразио задовољство зато што је прву посету региону почео посетом Косову.

„Косово има добре односе са САД и они ће се и даље продубљивати. САД се залажу за демократско Косово. Желим да вам кажем да ћемо следеће године имати активнију улогу“, казао је Мичел.

Високо је оценио достигнућа Косова за десет година независности и затражио веће ангажовање Косова у дијалогу са Србијом, нагласивши потребу да споразум о демаркацији границе са Црном Гором добије епилог.

„У овим питањима само Косово може да решава своју будућност“, рекао је Мичел.

 

Он је казао да нико не може да има право вета на трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге и да ће његова земља наставити да подржава ту трансформацију.

Председник Косова Хашим Тачи је рекао да је са Мичелом разговарао о питањима која се односе на Косово.

„Састанак је био пријатељски и конструктиван. Обавезао сам се да Косово активно и одговорно ради на консолидацији државе. САД су биле и остале стратешки партнер Косова“, казао је Тачи.

 

Додао је како је захвалан председнику САД Доналду Трампу за све што чини за Косово.

„Пренео сам да смо опредељени да се што пре оконча демаркација границе са Црном Гором. Кажем вам да ће се то питање затворити наредних дана“, рекао је Тачи и додао да је са Мичелом разговарао и о дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије.

Мичел ће се састати и са премијером Рамушом Харадинајем, као и с другим политичарима и представницима цивилног друштва Косова.