Прочитај ми чланак

ЕУ: Ми не тражимо признање Косова; ЈОВАНОВИЋ: Варају нас, Запад жели дил

0

У дипломатским изворима ЕУ став министра спољних послова Ивице Дачића да део међународне заједнице "лаже Београд" и да "они само хоће признање, а не компромис коментаришу констатацијом да "ствари тако не фукционишу"

У дипломатским изворима ЕУ став министра спољних послова Ивице Дачића да део међународне заједнице „лаже Београд“ и да „они само хоће признање, а не компромис за Косову за Танјуг коментаришу констатацијом да „ствари тако не фукционишу“ и да не желе да коментаришу изјаве сваког политичара понаособ.

Ilustracija: Thinkstock

„Признање није нешто што је питање ЕУ. Ми инсистирамо да на нормализацији односа раде и једна и друга страна, а у самој ЕУ имамо 5 земља чланица које нису признале независност Косова од којих једна која је изричито против“, наводи се у дипломатским круговима ЕУ институција у Бриселу.

„Не постоји унапред спремљени папир“, наводе европски дипломатски извори и истичу да се до решења за свеобухватну нормализацију односа између Београда и Приштине мора доћи кроз међусобни договор две стране.

У ЕУ, која је медијатор у дијалогу Беогрда и Приштине, инсистирају на томе да је правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Беогрда и Приштне неопходан услов, али и ствар комромиса две стране, а не унапред спремљини папир.

”Тај споразум би требало да буде резултат договора две стране, а не нешто што ћемо ми дати на сто, по принципу узмите или оставите”, кажу европски извори укључени у процесу дијалога Београда и Приштине.

Они напомињу да се од самог почетка дијалог Беогрда и Приштине заснивао на компромису две стране, од тога о којим ће се питањима разговарати до тога како ће изгледати већ постигнути споразуми.

У Европској комисији су већ најавил наставак техничког дијалога Београд и Приштине за 19. март, а , како се напомиње, тренутно се ради на ”паралелној динамици” која подразумева имплементацију већ договорених споразума , али и рад на новој фази о свеобухватном споразуму за односе Србије и Косова.

ЖИВАДИН ЈОВАНОВИЋ: ИСТИНА ЈЕ, ВАРАЈУ НАС, ЗАПАД ЖЕЛИ ДИЛ

Дачићева изјава је истина, уверен је некадашњи министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић.

Он истиче да је то тачна дефиниција односа међународне заједнице према Србији по питању Косова и Метохије.

Јовановић каже да водеће западне земље већ дуже време настоје да притисцима, претњама, ласкањима и подмићивањем донацијама и инвестицијама изнуде од Србије признање независности Косова.

Бивши дипломата је за Тањуг рекао да је циљ Међународне заједнице, односно ЕУ и НАТО, да Србија одустане од Резолуције 1244 и од одбране свог суверенитета и територијалног интегритета.

Међународна заједница лаже председника Александра Вучића и не рачуна ни са каквим компромисом, већ очекују само признање, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а Јовановић је сагласан с мишљењем да је оно што нам раде то да нас варају.

Јовановић објашњава да међународна заједница користи ЕУ како би Србију увукла у лукаву геополитичку игру прекрајања и успостављања нових граница на Балкану.

„Запад жели дил: они нама чланство у ЕУ, ми њима признање нове државе“, каже бивши дипломата.

„Али, то није могуће без пристанка Србије, јер нико други не може да се одрекне Резолуције 1244, која је Дамоклов мач над главама креатора међународне политике“, наводи Јовановић.

Уверен је да под притисцима и уценама међународне заједнице Србија неће потписати правно обавезујући споразум којим би се одрекла КиМ.

„Ако би се то икада десило, узроковало би гомилање конфликтног потенцијала на Балкану и сукобе веће него што се икада десили“, указује саговорник Тањуга.

Додаје да Србија има историјску шансу и улогу да помогне Западу и ЕУ да еволуирају и напусте политику униполарног поретка из деведесетих што би, каже, подразумевало прихватање Србије као равноправног партнера и важног фактора на Балкану.

ДАЧИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА САМО ХОЋЕ ПРИЗНАЊЕ, А НЕ КОМПРОМИС

Вучића стално лажу у међународној заједници, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић и додао да они само хоће признање, а не компромис.

„Упозоравам га стално да они лажу Београд све време. Они неће компромис. Бојим се да ће само да испоставе папир на коме се каже да Србија треба да призна Косова“, рекао је Дачић за РТС коментаришићу одлуку Приштине да не примени договор о формирању Заједнице српских општина.

Приштина и међународна заједница, како каже, треба да се изјасне да ли постоји Бриселски споразум.

„Ја сам га потписао, не бих потрписао да није постојала одредница Заједница српских општина. Због тога је Србија направила низ уступака – интеграцију српских институција у косовске институције“, рекао је Дачић.

Подсећа да је на изјаву председника Александра Вучића и румунског председника да би Румунија могла да посредује у дијалогу одмах стигао коментар шефа кабинета косовског председника Хашима Тачија, Бекима Чолакуа који је рекао да не може да посредује неко ко није признао Косово.

„То је тежак безобразлук. Да ли ти људи схватају да су они будале уколико сматрају да ће силом натерати Вучић и Србију да призна Косово без компромиса“, рекао је Дачић и додао да је наивно и погрешно ако неко мисли да ће Србија признати независност Косова само зато што показује конструктивност.

Каже да Србија то никада неће прихватити и да не постоји учена која Србију може да натера да призна једнострано проглашено Косово.

Понавља да део међународне заједнице и Албанци лажу Вучића и да немају намеру да траже компромис, јер када Београд то помене они кажу да је та прича завршена 2008. године.

„Они кажу да је све већ решено 2008 године, па ако је решено зашто зовете Вучића на разговор. Није решено. Има десетак земаља које ће повући признање. Подржавам и подстичем председника да у овој ствари буде безкомпромисан. Не причам о томе да желимо силом. Причамо о компромису“, нагласио је Дачић.

Упитан шта може да буде компромис са којим ће председник изаћи крајем априла и да ли то може бити разграничењ, он је рекао да је већ познато да се он залаже за ту опцуију али да председбник може да има и више предлога.

Србија никада, како каже, неће признати независност Косова да би ушла у ЕУ, те да ће уколико не буде компромиса наставитри борбу.

„Ако нема компромиса наставићемо нашу борбу, али то није добро за стабилност региона. Нема стабилности региона без компромиса са Србијом. Није овде само Србија та која може нешто да губи“,нагласио је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да нико не верује да Приштина води аутониомну политику, те да они „реагују на дугме“ и да су „експозитура западних земаља“.

„Зато мислим да треба разговарати са највећим представницима из америчке администрације. Долази нам следеће Вес Мичел у Београд и мислим да је то прилика за озбиљне разговоре“, нагласио је он.

Упитан да ли постоји опасност да дијалог буде прекинут он је рекао да због тога што се не формира ЗСО Србија хипотетички може да каже:“Ако немате део који се чини нас, зашто би ми примењивали само обавезе“.

„Србија није за прекид дијалога. Желимо дијалог“, закључио је Дачић.

ДАЧИЋ: РЕКОНСТРУКЦИЈОМ СЕ БАВЕ ОНИ КОЈИ НЕМАЈУ ШТА ДА РАДЕ

Реконструкцијом Владе баве се они који немају шта да раде, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, истичући да је врх државе окупиран крупним темама, као што је питање Косова и да је та тема небитна.

Упитан да ли он остаје, Дачић је одговорио: „Где мене нађосте да питате. Немам намеру да идем“.

„Што се тога тиче мислим да не разумеју суштину проблема са којом се суочавамо. Реконструкцијом се сада баве они који немају шта да раде“, нагласио је Дачић.

Дачић је за РТС рекао да се државни врх сада бави крупним темама и да је реконструикција владе небитна.

„Бавимо се крупним темама. Док се Вучић мучи шта ће да буде око Косова ја сада читам ко ће кога да замени у владе. И ако се то деси небитно је“, закључио је он.

НИСМО РАЗГОВАРАЛИ СА НАПРЕДЊАЦИМА О КОАЛИЦИЈИ У БЕОГРАДУ

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић каже да са лидером напредњака Александром Вучићем није разговарао о могућој коалицији у Београду.

„Нисам разговарао са њим о томе. Годинама сарађујемо и мислим да не треба разговарати посебно о томе. Настављамо, идемо даље“, рекао је Дачић за РТС.

Упитан да ли то значи да ће ипак заједно бити на власти у граду он је нагласио да се о томе нису договарали.

„То не мора да буде, али ми имамо заједничке циљеве“, закључио је Дачић.