Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОРИ ПРАВА: Нацрт Устава предложен од власти угрожава демократски поредак

0

Научници и предавачи из области уставног права сагласни су у томе да предложени нацрт угрожава демократски поредак, јер судску власт ставља под директну контролу политике. Поред замерки на садржај, професори права изнели су и читав низ примедби на форму предложеног текста.

Да се мишљење струке не уважава, представници правничких удружења поновили су и данас, на дебати о предложеним амандманима под називом „јавно саслушање професора“.

Нацрт измена Устава пао је на испиту – оцена професора права гласи – аљкаво.

„Ову радну верзију предложених амандмана одликује изразито низак ниво номотехнике, дакле она су у том занатском смислу јако лоше урађена. Без обзира на то што је реч о радној верзији чини ми се да овакав текст не би требало да буде обнародован и да не служи на част Министарству правде“, каже професор Дарко Симовић.

Став да је реч о „чиновничком“ Уставу, и то не само зато што су га писали државни чиновници, деле и други. Уместо „затрпавања“ Устава амандманима, област правосуђа, тврде, могла је да се регулише и законима.

„Тај манир који је имала социјалистичка уставност, морао је бити превазиђен једним новим разумевањем значаја Устава, као највишег закона, у грађењу једне уставне кутуре поштовања уставног текста. У том смислу су и они напори и залагања да се и ове измене врше не на уставном него на подуставном нивоу, на нивоу закона“, наводи професорка Оливера Вучић.

Оштар у критици предлога амандмана био је и професор Ратко Марковић, аутор „Милошевићевог“ Устава из 1990. године. Марковић каже да је опасно то што већина медија целу ствар прећуткује.

„Овај текст није објављен уопште у дневној штампи, нити уопште у штампи. Пазите како се обавештава јавност у дневницима ударним – ни речи нема о уставној промени. Добијам утисак да цела ствар хоће да се испод жита готово прокријумчари“, наводи професор Ратко Марковић.

Професори су подсетили на још једну правну лекцију – врховни закон не би смео да се мења „тек тако“.

„Непотребно се залази у материју која би требало да буде законом уређена. Дакле Устав се све време претвара у правну сваштару“, додаје професор Симовић.

„И ја морам да кажем, исказивање политичке моћи која види свој израз у томе што мења Устав онда кад сматра да је то потребно“, нагласила је професорка Оливера Вучић.

При чему се, додају, струка мало пита, а још мање слуша.