Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ СТИГАО У БЕОГРАД: Дочекао га Дачић, вечерас састанак са Вучићем (ВИДЕО)

0

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров допутовао је данас поподне у дводневну посету Србији током које ће са српским званичницима разговарати о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији на Западном Балкану и решавању питања Косова.

На аеродрому „Никола Тесла“ Лаврова је дочекао његов српски колега Ивица Дачић. Шеф руске дипломатије вечерас се састаје са председником Србије Александром Вучићем.

За сутра су предвиђени одвојени састанци са Дачићем и премијерком Србије Аном Брнабић. Лавров ће сутра са Вучићем посетити и Храм светог Саве где ће приусуствовати презентацији мозаика централне куполе.

Заједно са Дачићем Лавров ће одржати предавање пред проректорима, професорима и студентима Београдског универзитета а на свечаности у Амбасади Русије уручиће му и Орден пријатељства.

Пре серије разговора руски министар ће сутра ујутру положити венце на ;Споменик совјетском војнику на Гробљу ослободилаца Београда и на ;споменик руском дипломати Николају Хартвигу на Новом гробљу.

Лавров је у посету Србији допутовао поводом 180 година дипломатских односа Србје и Русије. У интервјуу агенцији Бета уочи посете, Лавров је рекао да је Москва заинтересована за очување историјских, духовних, културних веза са пријатељима на Балкану.

Он је такође рекао да се Русија не противи приближавању региона Европској унији (ЕУ) али да је избор пред који Брисел ставља земље кандидате – или Русија или Запад – погрешна политика.