Прочитај ми чланак

ЕВО И РАМЕ: Изјава истргнута, ко хоће да брине нека брине

0

Тирана -- Албански премијер Еди Рама тврди да је његова изјава о заједничком председнику Албаније и Косова извучена из контекста и да неће никог "да смирује".

Он је још рекао и да ако је неко забринут нека брине.

„Реакција ЕУ у вези са тим била је нормална и у складу са њеном политиком. То није било ништа до чиста имагинација“, рекао је Рама за локалну телевизију, а пренела је агенција АТА.

Албански премијер Еди Рама изнео је у недељу, на свечаној седници косовске скупштине поводом десете годишњице од једностраног проглашења независности, идеју о заједницкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору једног председника.

Та изјава наишла је на оштре критике српске јавности, а министар Ненад Поповић је чак затражио и да се Рама у Србији прогласи за „персону нон грата“. Такође, ни део косовске јавности није био одушевљен том идејом, коју су окарактерисали као увреда за становнике Косова и тежњу да оно постане чланица ЕУ.

Реаговала и ЕУ. „Изјаве које се могу протумачити као политичко уплитање у суседне земље никако не доприносе изградњи добрих суседских односа“ на Западном Балкану“, изјавила је у Бриселу представница за штампу Европске комисије Катрин Реј.