Прочитај ми чланак

И ПОРЕД СВИХ КОНТРОЛА: У 2017. украдена струја у вредности од милијарду динара!

0

Електропривреда Србије открила је прошле године 6.762 случаја неовлашћеног коришћења електричне енергије, а киловати који су волшебно нестали са струјне мреже вредели су милијарду динара

Како наводи ЕПС, највећи део оних који „заборављају“ да пријаве потрошену електричну енергију су грађани – много више од привредника, примећују „Новости“.

У ЕПС-у кажу да је смањење крађе струје један од њихових приоритета у пословању.

Истичу и да њихове акције на откривању крађе електричне енергије и неовлашћеног прикључивања на мрежу спроводе 24 часа дневно, 365 дана у години.

И то, тврде, даје резултате, јер све више лопова остаје кратких рукава.

Како наводе, анализира се потрошња електричне енергије код свих категорија купаца да би се открила потенцијална места неовлашћеног коришћења.

– Раде се опсежне контроле мерних места на којима постоји сумња за евентуалне злоупотребе. Прошле године откривена су 6.762 случаја неовлашћеног коришћења електричне енергије, од тога у категорији домаћинстава 6.091, а у осталим категроијама 671 – наводе у ЕПС-у.

Штета је, прецизира се, 1.026.023.535 динара.

Ипак, модернизација опреме у многим случајевима олакшала је посао ЕПС-у, посебно у откривању микролација губтака на мрежи, додају „Новости“.

Такође, наводе, измештање бројила из окућнице је дало резултате јер је мајсторијма елекстродистрибуције и читачима потрошених киловата олакшан посао мерним местима.

Према закону, имена оних који троше, а не плаћају струју, не смеју да се објављују.

Против њих се подносе кривичне пријаве и искључују се с мреже.

У ЕПС-у сматрају да би „лопова“ било много мање да је казнена политика оштрија.

Како тврде, крадљивце охрабрује одлагање кривичног гоњења, дуготрајни судски процеси који се развуку и на неколико година, али и благе санкције јер су пресуде чцесто ослобађајуће или се изричу условне казне.

ЕПС, стога, тражи поостравање казнене политике.

– То се посебно односи на наше запослене који учествују у крађи струје. Истовремено, тразиимо и да се напади на ЕПС-ове раднике који раде на откривању крађа третирају као кривична дела и да им се омогући заштита као службеним лицима – поручују из ЕПС-а.

В.д. директора ЕПС Милорад Грчић наводи да је наплата за 2017. годину на нивоу 99,2 одсто.

Према његовим речима, један од најбољих резултата у наплати остварен је у јануару ове године када је од 22,5 милијарди динара испоручених рачунима за децембарску потрошњу струје, наплаћено 22,3 милијарде динара.

– Наплата је побољшана јер смо унапредили пословање, а повећана је и дисциплина домаћинстава и привреде, посебно фирми и институција из јавног сектора, што је резултат и јасног става председника Србије и Владе да се неће толерисати неплаћање – нагласио је Грчић.