Прочитај ми чланак

„10.416 НЕСТАЛИХ СРБА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ СФРЈ – где су?“

0

Београд -- Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије наводи да се 10.416 лица води као нестало.

Осим тога, они од надлежних органа траже да учине више на проналажењу несталих.

У саопштењу Координације наводи се да је право породица несталих да знају за судбину својих чланова породице и право да их достојно сахране – једно од основних људских права.

Осим тога, они истичу да надлежни и даље не чине довољно како би се нестале особе пронашле и идентификовале, као и да Хрватска није ексхумирала преко стотину српских жртава у регистрованим гробницама, а да на Косову и Метохији последњих година нема ни ексхумација, ни идентификација српских жртава.

Координација оцењује и да је Хашки суд „неславно завршио свој рад, примењујући селективно правду, чиме је заслужио етикету политичког суда“.

„Породице жртава су свесне да правде за жртве до сада нема и вероватно је неће бити, али очекују да представници власти учине све што је могуће ради санирања последица рата, као и да правни поредак присилно нестале препозна као жртве“, наводи се у саопштењу.

Наводе да су грађански ратови деведесетих „унесрећили огромну већину људи на простору бивше Југославије, да је погинуло око 130 000 људи, а преко милион људи је расељено“.