Прочитај ми чланак

ШВАЈЦАРСКА КРАДЕ СРБИЈИ једног од највећих талената Европе?

0

Угледни фудбалски часопис Фоур Фоур Тwо уврстио је везисту Хамбургера Василија Јањичића међу 50 најбољих младих играча Европе, а тим поводом смо питали талентованог фудбалера, који наступа за млађе категорије Швајцарске, и кандидат је са се ускоро нађе и на списку А тима ове репрезентације, да ли уопште размишља о дресу Орлова.

Често је Србија у прошлости губила талентоване фудбалере, који су на крају завршили играјући за другу репрезентацију. Најбољи пример за то имали смо у недавно завршеним квалификацијама за Светско првенство, када је Марко Арнаутовић у дресу Аустрије могао да нас кошта пласмана у Русију после маестралне партије против Орлова у Бечу.

И он је могао да игра за репрезентацију Србије, желео је то, али поједини људи који су се тада бавили питањем репрезентативаца сматрали су да он није потребан Орловима, па је Аустрија добила на поклон једног од најбољих играча које сада има у свом тиму.

Сада се ситуација донекле променила и у ФСС брину о играчима који играју и живе у иностранству, а у млађим категоријама су играли за друге репрезентације. Најскорији пример је талентовани голман Бенфике, Миле Свилар, који је прошао све категорије репрезентације Белгије, али је ангажовањем људи из савеза на крају Србија успела да добије битку за једног од највећих голманских талената Европе и света.

Он би према речима вршиоца дужности селектора Србије, Младена Крстајића, требало да дебитује за Србију у марту наредне године, чим буде прва следећа репрезентативна пауза.

Ипак, постоје и фудбалери о којима се мање зна, а нису ништа мање талентовани и такође играју за млађе категорије других земаља. Такав је случај са Василијем Јањичићем, који је један од тројице Срба који су се нашли у великој листи угледног часописа 4-4-2 о 100 највећих талената у фудбалу рачунајући играче до 20 година.

На тој листи су Миле Свилар (98. место), Василије Јањичић (47. место) и Лука Јовић (26. место). Свилар и Јовић су добро познати нашој јавности, али не и Јањичић, о коме се неправедно мало пише, иако већ сада са 19 година добија прилику да игра у Бундеслиги у дресу Хамбурга.

До сада је наступио на три утакмице ове сезоне, док је једну одиграо и целу, против Вердера из Бремена, где је био играч утакмице.

– Широка рамена, оштри стартови, вешт са лоптом, са добрим додавањима, уз моћну десну ногу – овако је трене Хамбургера Маркус Гисдол описивао Јањичића после тог меча.

Јањичић је пореклом из Бијељине, али је рођен у Цириху, где је и почео своје прве фудбалске кораке. Заиграо је за тај клуб још од своје 5. године и ту је био до лета 2016. године, када га је купио Хамбургер.

Упоредо с тим, играо је и за репрезентацију Швајцарске у млађим категоријама, а већ се помиње и да је на радару селектора сениорске швајцарске репрезентације Владимира Петковића, као један од потенцијалних кандидата за А тим.

Уколико се то догоди, Србија би изгубила шансу да у својим редовима у будућности има једног од играча који би могао да буде један од најбољих дефанзивних везиста на Старом континенту.

Тим поводом контактирали смо Василија и поставили смо му конкретно питање колико му прија што је уврштен за једног од 50 највећих талената Европе и да ли је попут Милета Свилара, који је такође на листи највећих талената, размишљао о дресу репрезентације Србије.

– Наравно да ми прија то што су ме уврстили у 50 највећих талената Европе и то ми даје још већу мотивацију за даљи рад. Што се тиче Бундеслиге, такође ми прија што добијам шансу са својих 19 година у тако јакој лиги – рекао је Јањичић за Телеграф, а затим је уследио и одговор везан за репрезентацију Србије.

– За репрезентацију Србије никад и нисам добио позив, зато нисам ни размишљао о томе – кратко је поручио талентовани везиста Хамбургера и оставио нас у чуду да до сада нико није окренуо телефон једног од највећих талената Европе и фудбалера који са 19 година већ игра у једној од најјачих лига Европе.

Из његовог одговора јасно може да се закључи да би један позив могао много да промени, зато је сада све на челницима савеза и тренерима у млађим категоријама, који би у комуникацији са вршиоцем дужности селектора Србије могли да пошаљу позив за једног од највећих талената Европе и на тај начин спрече Швајцарце да га украду.

Имају и идеалног посредника у виду репрезентативца Србије Филипа Костића, са којим Јањичић игра у Хамбургеру.

Да не бисмо поново за неку годину кукали за новим Арнаутовићем или Кркићем и жалили што не играју за нашу репрезентацију.

Погледајте и неке од снимака Јањичића који се могу наћи на Јутјубу. Неки од њих су и стари неколико година, али се таленат и вештине јасно могу видети: