НAЈВЕЋИ БAКСУЗ У ИСТОРИЈИ СПОРТA: Ивана због броја остала без медаље!

3

Српска атлетичарка Ивана Шпановић није успела да освоји медаљу на Светском првенству у Лондону, пошто је заузела четврто место. Ивана је у последњој серији скочила преко седам метара, али јој се откачио број и оставио траг на 6,91 метара.

Ивана је три пута преступила, а најбољи скок остварила је у другој серији – од 6,96 метара. Злато је освојила Aмериканка Бритни Риз скочивши 7,02 метара, а сребро је припало Дарји Клишини, која се такмичи под неутралном заставом због суспензије Русији. Бронзу је освојила још једна америчка атлетичарка Тијана Бартолета, скоком од 6,97 метара, за центиметар дужим од Иваниног најбољег. 

Шпановићева је на лош начин започела финале на Олимпијском стадиону, преступивши у првој серији. Међутим, све је исправила у другој серији, када је скочила 6.96 метара и за 18 центиметара са чела померила Дарју Клишину.

У трећем покушају, Ивана није успела да надмаши свој претходни скок, пошто је ’летела’ до 6.77 метара. Међутим, неколико минута касније претекла ју је Британи Рис, скочивши седам метара, да би српска атлетичарка потом поново преступила.

Својим скоком у петој серији, Клишина је претекла Ивану скоком од 7,02 метара, својим другим најбољим у каријери. Уследио је нови преступ Шпановићеве, да би је у последњој серији претекла Бартолета, а Ивана на крају скочила преко седам метара, али јој се број откачио и званични подаци показали су да је скочила 6,91 метара.

Ивана је на претходним Светским првенствима на отвореном освојила две бронзе – у Москви 2013. и Пекингу 2015.

Управо у Москви је започела свој низ медаља на свим великим такмичењима, који је завршен у Лондону, а последња медаља јој је злато на Европском дворанском првенству у Београду. Прошле године, Шпановићева је донела Србији прву олимпијску медаљу у атлетици после 60 година освојивши бронзу у Рио де Жанеиру.