Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: Не одустајемо, Крагујевац ће добити Трг хероја Кошара

0

Саопштење Заветника Крагујевац којим је реаговано на одлуку градске Скупштине о иницијативи да се градски Трг Мала Вага преименује у Трг хероја Кошара преносимо у целини:

x

Саопштење Заветника Крагујевац којим је реаговано на одлуку градске Скупштине о иницијативи да се градски Трг Мала Вага преименује у Трг хероја Кошара преносимо у целини:

“Градски одбор Заветника у Крагујевцу обавештава јавност да је Скупштина града Крагујевца, по други пут, одбила нашу иницијативу којом смо затражили да се Трг Мала Вага преименује у Трг хероја Кошара.

Овим поступком надлежне градске власти јасно со показале да жртва наших суграђана као и свих бораца ВЈ на Кошарама за њих нема никакво значење. Иницијативу за промену назива улице Заветници су поднели 02. јуна 2016. године. Након упознавања јавности са иницијативом велики број наших суграђана јавио се са жељом да ту иницијативу и подржи, а било је и оних који су били спремни да пруже допринос у изградњи споменика.

У ту сврху одбор Заветника у Крагујевцу прикупљао је потписе подршке иницијативи и за свега пар дана прикупљено је неколико хиљада потписа. Међутим, надлежне институције града те потписе, а са њима и јасно изражену вољу грађана нису хтеле да уваже.

Након неколико месеци, добили смо допис у којем су од нас затражили да изаберемо други трг због наводног историјског значаја који назив Мала Вага носи, што је ништа друго него покушај махинације и избегавања одговорности. Када смо им аргументовано одговорили и ставили до знања да се значење назива Мала Вага не може поредити са херојском борбом припадника ВЈ на Кошарама и поново затражили од њих да размотре иницијативу, добили смо савет да назив „хероји Кошара“ предложимо улици која још увек нема назив!

Овакво, у најмању руку срамотно понашање радних тела градске Скупштине, и то у Шумадији коју је одувек красио слободарски дух, тера нас да се запитамо да ли је спремност тих војника да погину за своју отаџбину не би ли сачували сваки метар земље од шиптарских терориста била узалудна, узевши у обзир непринципијелно понашање органа власти који ниподаштавају њихове заслуге?!
Битка за Кошаре трајала је све до 10. јуна 1999 године, а у њој је према проценама страдало 108 војника. Велики број погинулих припадника имао је мање од 20 година. Без завршене обуке они су се храбро борили са бројчано јачим терористима.

Крварили су за своју земљу, водили борбу и нису се повлачили док их је НАТО засипао касетним бомбама, а данас су потпуно занемарени од стране државе. Многи од њих живе на ивици егзистенције, и данас се у миру, као и те 1999-те у рату боре за живот. Заслужили су да им барем на овај начин, додељивањем назива тргу, укажемо поштовање које су заслужили!

Обавештавамо јавност да нећемо одустати од своје иницијативе и да ћемо наставити борбу да се сећање на хероје са Кошара никада не заборави!”

ГрО Заветника Крагујевац

j

k