• Почетна
  • СПОРТ
  • МНОГО ЈЕ ЈАК! Ноле без изгубљеног сета разбио Надала на Ролан Гаросу! (Ток меча)
Прочитај ми чланак

МНОГО ЈЕ ЈАК! Ноле без изгубљеног сета разбио Надала на Ролан Гаросу! (Ток меча)

0
novak rolan garos _ig

Фото: Ројтерс

Нека свет бруји, а Париз нека памти – Новак Ђоковић је бацио на колена „краља шљаке“! Најбољи тенисер света је у четвртфиналу Ролан Гароса елиминисао Рафаел Надала са 7:5, 6:3, 6:1 који је доживео први пораз на Отвореном првенству Француске после шест година!

Морате бити срећни што живите у оваквој тениској ери, поготово због чињенице да један Србин прелази све границе, разбија све митове и влада „белим“ спортом.

Ђоковић је са пута ка титули Ролан Гароса, коју никада није држао у рукама, склонио најопаснијег противника, Рафаела Надала, који је играо добро, али недовољно да се парира најбољем на свету.

Новак се попут грома обрушио на шљаку, уздрмао „Филип Шатрије“ са четири гема у низу уз два одузета сервиса Рафи који толико немоћан био, да је публика била веома изненађена. Јасно је било да је Ђоковић фаворит у сусрету, али нико се није надао таквом почетку, тако да се очекивао импулс противника.

15:46 – ПОЧЕО ЈЕ МЕЧ!

Само нека тако настави…

1:0 – Какав почетак: Ноле узео гем са нулом!

Новак је добрим сервисом узео први поен на мечу, а одмах затим виђена је дужа размена и велика борба коју је Рафа окончао слањем лоптице у мрежу.

Потом је Ноле још једном извукао ривала на мрежу коју је опет Надал погодио, јер није био довољно брз да стигне „скраћену“ лоптицу, да би Ђоковић асом завршио уводни гем без изгубљеног поена.

2:0 – БРЕЈК Ноле делује импресивно!

Надал се уписао на семафор приликом свог првог сервиса, али је стигао одличан одговор – Новак је форхенд паралелом поравнао, потом и отерао Надала од основне линије, па је Шпанац бекхендом послао лоптицу у аут.

Публика је остала шокирана и уз само спорадичан аплауз је исраћен Надалово слање лоптице у мрежу, чиме је Ноле добио две брејк шансе. Већ прву је претворио у 2:0 одличним винером.

Ноле је још једном повео на свој сервис, а онда је Рафа опет погрешио и још једном у раној фази послао лоптицу у мрежу уместо у поље за 3:0 на семафору.

Новак је био потпуно фокусиран на сваки ударац, стално је притискао Надала и новом грешком ривала је повео са 30:15, али је до изједначења дошло када је Ђоковић погодио мрежу.

3:0 – Старт из снова, Новак до 3:0 за 10 минута

Два пута се први на свету одбранио невероватно високим ударцима и чудесна размена завршена је Рафиним слањем лоптице у мрежу! За други брејк и за невероватних 4:0!

До сада нисмо имали прилику да гледамо њихов овакав окршај на шљаци, где је Новак потпуно доминирао и за све се питао, па је новим форхендом дошао до три брејк лопте. Прву је послао у аут и онда спектакл.

4:0 – Спектакл: Новак као никада пре!

Било је јасно да је немогуће да Надал изгледа тако немоћно и до краја сета, већ је решио да се пробуди.

Препознатљивом паралелом је дошао до брејк шансе коју је одмах искористио да смањи и узме први гем, пошто је Ђоковић погрешио.

4:1 – Буди се Надал и враћа један брејк

Почео, јер у прва четири гема није био на терену, а сада је све прецизнији и смањио је на 4:2.

И даље Ђоковић има предност брејка која му гарантује да би сигурном игром на свој сервис могао да освоји први сет, иако је Надал почео да игра.

4:2 – Надал преполовио Новакову предност

И онда поново бекхенд, и поново Нолетов аут, за нову исцрпљујућу размену која је завршена Надаловим слањем лоптице у мрежу. Шпанац четврту прилику није прокоцкао, већ је оберучке прихватио Ђоковићев волеј у мрежу да врати оба брејка.

Прву брејк шансу је поништио тако што је Рафу „избацио“ са терена и сигурним изласком на мрежу, а другу сервис винером у право време.

Почели су са њиховим препознатљивим разменама, овога пута од 16 удараца, коју је Новак, уз проблеме са сервисом због сунца, завршио непрецизним бекхендом за 15:40.

Чист волеј је Ђоковић закуцао у мрежу, али је већ у наредном поену севнула његова карактеристична бекхенд паралела за 15:15.

Невероватан тенис играју Новак и Рафа, и најављују нам спектакуларну борбу за полуфинале Ролан Гароса!

4:3 – То је Рафа – вратио оба брејка

Шта се догодило са Надалом, то само он зна, али свакако није добро по Ђоковића – експресно је подигао ниво игре, чак два аса је „испалио“ у овом осмом гему који је узео са нулом и после Новакова четири гема заредом, узвратио истом мером.

4:4 – Надал као Новак – узео четири гема заредом

Једна грешка шпанског тенисера, један форхенд винер Новака и нова грешка ривала слањем лоптице у аут били су довољни за брзих 40:0, а гем је завршио неухватљивом форхенд дијагоналом и без изгубљеног поена.

5:4 – Ноле са нулом прекинуо Рафину серију

И опет се бранио Шпанац колико је могао, само није било решења за дроп-шот и потом чудесни Нолетов лоб за другу брејк и сет лопту у овом 10. гему. Узвратио је Надал скраћеном лоптом коју српски тенисер није могао да стигне.

Уместо тога, Рафа је погодио мрежу за 30:30, да би Новак потом преузео иницијативу, изашао на мрежу и бекхенд дијагоналом из волеја дошао до брејк и сет лопте, коју је Надал поништио одличним сервисом и грешком првог на свету.

Покушавао је Ђоковић и променом ритма, да убрза поен скраћеним ударцем, али се Надал боље снашао на мрежи, што је Ноле испратио ширећи руке, као да се питао шта да учини.

5:5 – Чудесна борба, три сет лопте је имао Ђоковић

Добар сервис, те грешка ривала и потом дроп-шот уз неодбрањив лоб донели су Новаку 40:0. Успео је Надал да се упише у овом гему, након чега је Ђоковић новим винером опет натерао ривала да сервира за опстанак у сету после већ сат времена игре.

6:5 – Надал опет сервира за опстанак у сету

Имао је шансу Ђоковић да дође до 30:0 на сервис ривала, послао му је Надал лоптицу на рекет, али је бекхенд завршио у мрежи чиме је окончана до сада најдужа размена од 21 ударца.

Нетипично грешком узвратио је Рафа и „чист“ смеч на мрежи избацио у аут за 30:30. Нападао је Ноле, гађао ћошкове терена и натерао седмог на свету на грешку за четврту брејк и сет лопту. Није ритерн био лош, потом је послао и висок лоб који је Надал неочекивано брзо ухватио и претворио у изједначење.

Опет се Ђоковић одлучио за дроп-шот који му је у комбинацији са бекхенд дијагоналом из волеја донео пету брејк и сет лопту, и ни њу није искористио, јер је ритерн на други сервис завршио у мрежи.

Све је ишло у круг – до шесте брејк и сет прилике дошао је успешним волејом, а онда је Надал послао лоптицу у аут за великих 7:5!

novak rolan garos 3

Фото: Ројтерс

7:5 – СЕТ ЗА НОВАКА!

16:56 – Новаку смета сув терен!

У паузи између сетова, Новак се жалио судији Муријеу што се не полива терен, који је превише сув и како је рекао први тенисер света „из године у годину апелујем и нећете да ме послушате, а играли смо сада сат и седам минута“.

16:59 – ПОЧЕО ЈЕ ДРУГИ СЕТ

Другим асом на мечу Ђоковић је повео са 40:15 и онда, како је сам себи рекао, без разлога пожурио да узме уводни гем, па је погрешио. Ипак, уследила је бекхенд дијагонала за 21. винер и успешно отварање другог сета.

Ипак, у наредном поену се Шпанац прибрао и спречио да му се понови почетак меча, па је поравнао на 1:1.
1:0 – Други ас и 21. винер Ђоковића

Дроп-шотом је Новак изазвао Рафу на мрежу, он је стигао лоптицу коју му је Ђоковић вратио невероватно скраћеном форхенд дијагоналом, која је болно утицала на Надалова леђа.

1:1 – Новак изазвао болове у Рафиним леђима

Уз само један препуштен поен најбољи на свету је опет дошао до предности.

Наставио је Ноле са нападачком игром и притиском на противника, кад год је могао приближавао се мрежи, а чак и из потпуне дефанзиве је знао да пошаље фантастичну форхенд паралелу за 40:0.

2:1 – Новак сјајно напада, али се одлично и брани

Ко зна коју дугачку, невероватно исцрпљујућу размену удараца су одиграли коју је завршио Новак малим аутом и новом грешком одвео Надала до 40:0, па су и један и други наставили да чувају свој сервис прилично убедљиво.

2:2 – Надалу гем са нулом

То га није омело да још једном прочита Надалову намеру на мрежи и потом уз две везане грешке ривала поведе са 40:0, па је пети гем другог сета узео са нулом.

Терен је правио проблеме Новаку, јер је незгодно проклизавао и због тога гледао ка судији који није дао дозволу да се полије шљака.

3:2 – Новака мучи терен, а он „чита“ Надала

Није било брејк шанси, осим што је Ђоковић дошао до 30:15 на Надалов сервис којим је Рафа уз форхенд паралелу успео да поравна и потом сигурно настави игру гем за гем.

3:3 – Новак припретио, Надал сигуран

Невероватно су доминирали и један и други приликом сервиса, те Новак није ни минималну шансу дозволио Надалу који је слањем лоптицу у аут омогућио Ђоковићу да опет узме гем без изгубљеног поена.

4:3 – Новак неумољив са нулом

Ипак, уз две нове везане грешке Шпанац је омогућио првом на свету да направи брејк, поведе са 5:3 и у наредном гему сервира за освајање другог сета.

„Мирисало“ је да је право време да се одузме сервис, јер је Надал избацио форхенд у аут, али је одлично одсервирао и натерао Нолета на грешку за изједначење.

На 15:15 су опет омогућили публици да ужива у врхунском тенису уз „обрачун“ на мрежи одакле је Новак послао лоб који је Надал ухватио тешким волејом, да би Ђоковић ритерном и затим форхенд дијагоналом у истом место поравнао на 30:30.

5:3 – БРЕЈК за Новака у право време

Ни то га није пореметило, већ је одиграо невероватан полу-волеј бекхенд дијагоналом за високо подигнуту песницу и нову прилику коју је претворио у 6:3 после 46 минута.

Прву је прокоцкао милиметарским аутом, а приликом друге га је Рафа натерао на грешку и отишло се у „ђус“. Уследио је сервис винер за нову сет лопту коју је брзо послао ван терена, па је нова шанса да заврши сет отишла у неповрат.

Новак је играо сигурно и стрпљиво, иако је Надал први повео, али је потом Ђоковић оберучке прихватио три узастопне грешке и дошао до две сет лопте.

6:3 – Новак граби ка историји, освојио и други сет!

Није Ноле одустајао од нападачке игре која му је форхенд винером донела трећу брејк шансу у уводном гему трећег сета и како је Надал на мрежи нетипично послао лоптицу у аут, први тенисер света је направио брејк на старту!

Два чудна промашаја Надала омогућила су Новаку две брејк лопте од којих је прва закачила мрежу и помогла Рафи да се спасе, јер је другу Ђоковић избацио у аут.

novak rolan garos 4

Фото: Ројтерс

1:0 – БРЕЈК за Новака на старту трећег сета!

Уместо тога је два пута заредом послао лоптицу у аут, не и трећи пут, већ је прошетао Рафу по терену и дошао до 2:0.

Све је било у Новаковим рукама, који је чак мало и додао гас, нападао Надалов бекхенд разорним ударцима и мало је недостајало да са нулом потврди брејк.

2:0 – Ред грешака, па форхенд за потврду брејка

Прве две је испустио сопственим грешкама, да би га потом и срећа погледала – приликом ударца лоптица је закачила врх мреже, таман толико да падне одмах иза у Рафино поље за 3:0 и други брејк.

Дуплом сервис грешком отворио је Надал трећи гем и онда је уследио Новаков форхенд, затим и ритерн за три везане брејк лопте.

3:0 – Ноле импресиван – други БРЕЈК!

Али, што би се рекло „кад хоће – хоће“, те је тако срећа опет била на страни првог на свету, јер је из помоћ врха мреже дошао до огромних 4:0!

Како је од последњих 15 Ђоковић узео 11 поена, тако је и повео са 30:0 на свој сервис. Као да је почео да жури и услед тога да греши, јер је гађајући ћошкове, лоптице послао два пута у милиметарски аут.

4:0 – Ђоковић доминира, а гледа га и срећа

Рафа је у право време за њега испалио ас и грешком Ђоковића спречио да изгуби сет са нулом.

Био је Новак пун самопоуздања и ко зна којим дроп-шотом натерао Надала да ни не потрчи, већ само да погледом испрати лоптицу која је пала тик иза мреже у поље шпанског тенисера.

4:1 – Надал се уписао у трећем сету

Рафа сада сервира за опстанак у борби за полуфинале!

Наставио је Ђоковић да меље у свом ритму, форхендом приликом изласка на мрежу и грешком ривала је дошао до 40:0, затим је још једном прошетао Надала по терену и са нулом дошао на гем од великог, историјског тријумфа!

5:1 – Новак на гем од победе!

Историјски меч, најважније гренд слем четвртфинале имало је невероватан епилог: Новак Ђоковић је у три сета „почистио“ Рафаела Надала са 7:5, 6:3, 6:1!

ГЕМ, СЕТ, МЕЧ! Новак је у полуфиналу!

Извор: Блиц.спорт