• Почетна
  • ЕКОНОМИЈА
  • Јужни ток: Власт хоће да Европска банка контролише новац, а радове препусти ЕУ фирмама
Прочитај ми чланак

Јужни ток: Власт хоће да Европска банка контролише новац, а радове препусти ЕУ фирмама

0

juzni-tok-srbija-marsruta-south-stream-jpg_520x520(Србин.инфо, Блиц)

Министарка енергетике Зорана Михајловић и део Владе Србије желе да у пројекат „Јужни ток“ у Србији уведу Европску банку за развој, а радове препусте фирмама из ЕУ!

Такође, према писању дневног листа „Блиц“, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић били су за првомајске празнике у Москви, где су руски званичници тражили да се не дозволи реорганизација “Србијагаса” јер то, по њиховом мишљењу, угрожава пројекат изградње гасовода “Јужни ток”.

Дачић и Вучић у Москви нису дочекани на највишем нивоу који одговара њиховим функцијама јер су изостали састанци са председником Владимиром Путином и премијером Дмитријем Медведевом.

Зорана Михајловић, министарка енергетике члан ISAC фондације (види: Doc dr Zorana Mihajlovic – Milanovic, ISAC Fund-a Energy Advisor, Docent at Megatrend University;), чији су чланови и Соња Лихт, Милица Делевић (бивша супруга Драгана Ђиласа и шеф канцеларије за европске интеграције), Мирослав Лајчак, активни антисрпски лобиста, НВО Европски покрет у Србији…
Министарка Зорана Михајловић је и члан East West Bridge друштва (види: Member Zorana Z. Mihajlović), која је огранак Трилатералне комисије, формиране да гаји блиске односе између Америке, Европе и Јапана. Ова установа је основана на иницијативу Дејвида Рокфелера, а на идеју Збигњева Бжежинског.  (види: Members East West Bridge).
Више о свему види у чланку:
СНС воде атлантисти, чланови бесни!

– За Москву је неприхватљиво то што се у плану министарке енергетике Зоране Михајловић о реорганизацији “Србијагаса” драстично мења ово јавно предузеће које је за руску страну гарант изградње гасовода “Јужни ток”. А највећи проблем је то што се овим планом у “Србијагас”, па и у пројекат „Јужног тока“ уводи Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) – рекао је извор „Блица“.

Како је министарка Михајловић изабрана за гувернерку ЕБРД за Србију, Москва не жели да било која друга банка, сем њихове, има увид у финансије у пројекту “Јужни ток” и да контролише руског инвеститора.

То је и био један од разлога што су Руси инсистирали да буду већински власници заједничног предузећа које ће градити “Јужни ток”.

Премијер Дачић је на последњем сусрету са Путином договорио да руска страна преко својих банака финансира читав пројекат “Јужног тока” у вредности од 1,8 милијарди долара, што би било враћено кроз добит од транспорта гаса који Србија не би убирала три-четири године.

Како редакција „Србин.инфо“ незванично сазнаје руска страна жели да са своје стране као подизвођаче укључи искључиво српске грађевинске фирме, с обзиром на то да за Москву то представља профитабилнију, квлитетнију и бржу опцију изградње Јужног тока кроз Србију.

С друге стране, челници „Гаспрома“ су били изненађени када је српска страна навела да ће на пројекту „Јужни ток“ да упосли грађавинске фирме из ЕУ, као носиоце подизвођачких радова, док ће српске фирме да  одраде само оне грађевинске-инжињерске послове које им препусте европски партнери!

У том случају, државни буџет Србије ће приходовати само онај део који руска страна уплати својим подизвођачима.