Прочитај ми чланак

БРУКА: Србија увела санкције Ирану!

0

Србија се придружила недавно подигнутим санкцијама Европске Уније за заустављање међународног платног промета и увоз гаса из Ирана. Овим дипломатским актом наша земља је окренула леђа Русији која на међународној дипломатској сцени држи страну Техерана.

Девет држава, кандидата за приступ ЕУ и земаља Европске економске зоне (ЕЕА) – Албанија, Хрватска, Исланд, Лихтенштајн, Македонија, Молдавија, Црна гора, Норвешка и Србија, прикључиле су се санкцијама ЕУ према Ирану, због њиховог нуклеарног програма, преноси ЕУ Обзервер.
У њиховом тексту се јасно наглашава заокрет наше дипломатије и зачуђујућа промена на релацији дипломатских односа Србије и Русије
„Србија као стари савезник Русије, је такође приступила санкцијама Ирану иако је Русија више пута до сада критиковала санкције ЕУ према Ирану“, стоји у овом тексту.

Шта ли ће нам Руси рећи?
Западне силе, укључујућу ЕУ и САД, потврдиле су да су санкције ступиле на снагу због иранског нуклеарног програма и њиховог циља да обогате уранијум од кога се може направити нуклеарно наоружање. Ове тврдње Иран је више пута демантовао тврдњама да уранијум обогаћују како би га користили у мирнодопске сврхе.

 

(АЛО)