Прочитај ми чланак

ЧАК НАЈМАЊЕ 20 ОДСТО ОБОЛЕЛИХ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ, а ипак оболели од малих богиња

0

У Србији и општинама са српском већином на Косову од октобра су 1.153 особе добиле мале богиње, подаци су Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Иако већина оболелих од морбила није вакцинисана, подаци до којих је дошао Н1 показују да је најмање 20 одсто оних са малим богињама вакцинисано, али су се упркос томе заразили.

Вакцинисали се против малих богиња, а добили их. Звучи као рубрика веровали или не, ипак, струка има објашњење. Некадашња начелница одељења за осипне грознице Инфективне клинике у Београду подсећа да се начин вакцинисања променио, па су мале богиње закачили највероватније они који су вакцине примили пре 47 година када су уведене.

„Известан број људи који су вакцинисани у оном првом таласу када је била обавезна само једна доза је постигао имунитет који постепено престаје. Међутим, оно што је охрабрујуће је да ти људи који су макар и делимично вакцинисани имају лакшу форму болести него што је имају они који уопште нису вакцинисани“, каже проф. др Елеонора Гвозденовић, инфектолог.

То значи да су у ризику од малих богиња они који су против истих вакцину добили између 1971. када је уведена и 1993. године, од када постају обавезне две дозе. Како је у државним домовима здравља ММР доступан само за децу до 14 година, одрасли који желе да се вакцинишу то могу само уз упут лекара, најчешће у приватним клиникама.

И док су неки неадекватно вакцинисани, неки ММР игноришу. Према не тако доступним подацима, најмање 10 хиљада деце од 2 године није примило прву дозу. Шта на то каже министарство здравља? Уверавају: инспектори контролишу ко се опире законској обавези.

У 2017. години поднет је укупно 781 захтев прекршајном суду за одбијање вакцинације – највише у Шумадијском управном округу, граду Београду и Јабланичком управном округу, кажу подаци Министарства.

Казна за одбијање вакцине је од 30 до 150 хиљада динара. У Министарству за Н1 кажу и да контролишу и да ли предшколске установе без потврде о вакциницији уписују децу, што закон не дозвољава.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су др Јована Стојковић, психијатар, мајка троје деце, и Предраг Златановић, предузетник, родитељ који је спреман да иде у затвор, само да му не би вакцинисали дете.. Тема емисије је била обавезна вакцинација деце у Србији.

У емисији се говорило о томе зашто Јована и Предраг неће да вакцинишу своју децу (00:01:00), о томе како лекари дају лекове малој деци и ако нису за њихов узраст (00:04:00), о томе зашто нема стручне дебате о потреби обавезне вакцинације деце (00:08:30), о томе шта лекар мора да пита родитеља пре вакцинације деце (00:16:00), о томе зашто је српски закон о обавезној вакцинацији деце противуставан (00:22:00); као и о злоупотребама у здраству од стране фермацеутских кућа(00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.