Прочитај ми чланак

СРАМОТА – ПОЧЕО ДА СЕ ЉУШТИ: Вучићев воз који никад није стигао на Космет

0

Да ли знате у којем сте возу?

„У возу који иде за Јагодину.“

Да ли знате од чега је тачно годину дана?

„Не знам стварно.“

Да ли знате куда је пре тачно годину дана овај воз ишао?

„Не знам.“

Седамнаестогодишњи Стефан Бркић је из околине Параћина. Ученик је шумарске школе у Краљеву. Ипак, примећује да је воз којим једном месечно путује из Краљева кући другачији од осталих возова:

„Урађене су ове иконе.“

Прочитао је и садржај тематских лекција о српској историји:

„Углавном се говори о нашим манастирима на Косову.“

И док се текстуалне поруке још увек добро држе, фрескама је потребна конзервација. Део Христове главе недостаје на Богородици са малим Христом из Пећке Патријаршије, делови тела Јована апостола одлепљени, подбула фолија Константинопољских патријараха из Грачанице…

Налазимо се у возу-цркви; осликаном возу; возу икони; руском возу; Ђурићевом возу – тачно годину дана од помпезног испраћаја покретне српске историје са главне београдске железничке станице на Косово, до којег никада ова историја није стигла. У националној компанији „Србија воз“ сада га стручно називају „тематски воз“; путници – „воз за Јагодину“ – и једва и да знају каква му је судбина била намењена.

Воз 4813

После више сељакања по Србији, последњих месеци саобраћа на релацији Краљево – Јагодина. Од 15:10 када крене са краљевачке станице, са укупно 26 стајалишта, у Јагодину ће стићи у 18:31 – Сирћа, Ратина, Врба, Подунавци…Трстеник, Почековина, Стопања…па ујутру од 08:43 из Јагодине, до 12:19 – назад у Краљево.

Облачно и кишно је у Краљеву. Тихо. Не личи на јануар, ни на припреме за новогодишњи дочек. Мања група путника, махом студенти и ђаци, жури ка једном од возова са бројем 4813 који полако улази у станицу, стаје и чека укрцавање путника.

Иако чекамо баш тај 4813, тешко споља примећујемо разлику у односу на остале возове. Српски возови су црвени споља, донекле прашњави. Помажу нам железничари и машиновође који се понашају професионално.

„То је тај,“ показује нам један од железничара ка електронском натпису на возу: „Јагодина“.

Док полако прилази, тек се слабо уочавају слова, делови порука „Гориоч“, „…вица“, „…ово“, „Косова ëсхтë Серби“, „Косова эта Сербія“… Запрљане боје српске тробојке и распукла слова.

Никада на Косову

„Косово је Србија“ описао је воз којим сваког петка, из Краљева за Трстеник – где живи, путује Милош Окорец. Он је ученик првог разреда медицинске школе у Краљеву. Иако млад, знао је куда је пре годину дана путовао овај воз:

„У Косовску Митровицу“.

Његова суграђанка Марица Шиљевић одговара да воз никада није стигао у Косовску Митровицу. Она путује сваке друге недеље:

„У овом возу су те неке фреске по плафонима и пише нешто о нашим манастирима и нашим свецима.“

Ни Милош ни Марица нису никада ишли на Косово. Баш као ни воз Косово је Србија.

За студенте из централне Србије који студирају на Универзитету у Косовској Митровици

„За српску Нову годину премијерно креће воз Београд-Косовска Митровица. Он ће ићи рутом Београд-Младеновац-Лапово-Крагујевац-Кралјево-Рашка-Косовска Митровица. То ће бити брзи воз, неће стајати код сваке ћуприје,“ на други дан Божића 2017, рекао је премијерно на ТВ Пинк директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Путнике ће превозити најмодернији воз из Русије, декорисан мотивима српског културног и духовног наслеђа на Косову, радовима уметника Андреје Васиљевића. Сполја је брендиран српском заставом и називима најлепших српских цркава, манастира и средњевековних градова на КиМ, описивао је патриотизам и уметност Ђурић. Ова линија биће успостављена по први пут од 1999. године, поносно је закључио.

Објаснио је да ће њиме махом путовати студенти из централне Србије који студирају на Универзитету у Косовској Митровици.

Уз помпезну најаву, пред камерама и фотоапаратима, Ђурић је испратио воз 14. јануара у 08:30, са београдске – главне железничке станице, њиме се одвезао до Топчидера и најавио да ће истим возом „ускоро врло радо“ отићи до Косовске Митровице, а до крајње дестинације тада „путоваће“ његов заменик Душан Козарев и директор железница Србије, Мирослав Стојчић.

Дошли су до Рашке. И они и новинари. На своје крајње одредиште.

„Држава Косово одбранила суверенитет“

„На основу Закона Железница Косова, једини орган на Косову надлежан за лиценцирање железничких предузећа, регулисање и надгледање железничког сектора и давање сертификата и сигурносних дозвола за подсистеме пруга је Регулаторна агенција за Железнице Косова (АРХ). У том смислу, желимо да информишемо институције, грађане и све заинтересоване стране да веома јасно и изричито забрањујемо рад железничких предузећа, на територији Републике Косово, пре него да буду лиценцирана и опремљена сертификатом безбедности,“ стигла је депеша са Косова, уз потврду да је – воз упућен из Београда, заједно са линијом – нелегалан.

Воз са пробне линије Београд-Косовска Митровица из Рашке је после 19 сати путовања, стигао назад у Београд, без извештаја да ли и ко је „брзу линију“ сачекао у Београду.

„Моја одлука, и њом се поносим, била је да зауставим наш воз у Рашки, да бих сачувао слободу и животе наших људи, да бисмо избегли сукобе ширих размера и показали свима да ми желимо мир,“ саопштио је тадашњи премијер, а садашњи председник Србије Александар Вучић.

„Држава Косово одбранила је суверенитет,“ поручено је из Приштине.

Воз који је у ово време прошле године постао светска политичка и медијска тема број 1, безбедносна претња, почео је да саобраћа на релацији Краљево-Јагодина, Краљево-Ужице, потом, у фебруару – Београд-Вршац, и опет се вратио на своје ново почетно одредиште. Пао је у заборав.

„Блаженопочивши“

Када смо колегиници из једне београдске медијске куће сада рекли да смо на путу и да тражимо воз, прокоментарисала је питањем: „Блаженопочивши?“

Када смо једног старијег путника питали како је путовати у овом возу, рекао нам је „Удобан је…није као што су некада возови били“.

Када смо трагали за возом „Косово је Србија“ и припремали се за репортажу, забележили смо професионално понашање запослених у Србија возу – од почетка до краја приче.

Воз са поруком „Косово је Србија“, исписаном на 21 језик кренуо је из Београда за Косовску Митровицу 14. јануара прошле године у 8.30. У 8.30, годину дана касније, сећамо се воза који у наш град никада није стигао.

За годину дана у вези са њим променило се све, осим: Путници су углавном ђаци и студенти; Марко Ђурић је и даље први човек Владе Републике Србије задужен за Косово и Метохију; данас се прославља Српска Нова година.