Прочитај ми чланак

СРБИЈА ЈЕ ОВИМ ЗАКОНОМ ПОСТИДЕЛА ЕВРОПУ: Брисел сада одлучио да га ископира!

0

Један закон из Србије биће модел за нови закон у ЕУ. "Зојин закон" усвојен пре три годиине, послужиће, наиме, као основа за креирање европске платформе за решавање проблема дијагностике ретких болести

Овај закон до сада је представљен на 44 светска и европска конгреса, наводи „Блиц“.

Зојина мајка Бојана представила је закон у Европском парламенту који је тај правни акт препознао као најбоље решење проблема дијагностике ретких болести.

– Посланици Европског парламента били су одушевљени ефикасношћу закона, јер их је посебно занимало колико је тачно особа добило дијагнозу. За три године примене, помоћу тог закона утврђена је дијагноза код 1.023 малишана – рекла је Бојана Миросављевић.

– Србија треба да буде поносна на ‘Зојин закон’, а Зоја је сигурно поносна на вас“ – реченица је коју су нам упутили посланици Европског парламента како би нагласили важност оваквих грађанских иницијатива – изјавила је она.

„Зојин закон“ обавезује лекаре да, уколико не могу да успоставе дијагнозу у року од шест месеци, дају налог да се узорак ткива и крви пошаље у лабораторије у иностранству о трошку државе, а Европски парламент жели да креира јединствену платформу која ће унапредити дијагностику и лечење на том принципу.

После Европског парламента, Бојана Миросављевић, која је председница Удружења за борбу против ретких болести код деце „Живот“, представила је „Зојин закон“ и у Уједињеним нацијама, на великом светском скупу о ретким болестима.

Она је додала да су у УН били одушевљени тиме што је „Зојин закон“ дело једног обичног човека, које нема политичку тежину.