Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Да ли је Дан Републике Српске празник свих нас?

0

Дан Републике Српске је празник свих Срба, али не само зато што је она резултат часне борбе обичних људи да одбране слободу и опстанак на својој земљи и обезбједе будућност својој деци.

Овај дан је празник свих Срба и зато што је стварање Републике Српске још једном у историји показало да су Срби државотворна нација.

Државотворност је тежња и способност нације да створи, изгради, учврсти и одбрани своју државу, са њеним основним карактеристикама а то су постојано становништво, утврђена територија и суверена власт. Државотворност је онај степен националне свијести који нам говори да је одлучивање о уређењу сопствене државе вид слободе, наравно без угрожавања права и слобода других. То је онај степен националне свијести који су Карађорђеви устаници испољавали оружјем, а Димитрије Давидовић пером којим је написао најлибералнији Устав тог доба. И исти онај којим су се водили посланици Скупштине српског народа у БиХ усвајајући Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине 9. јануара 1992. године.

Наравно, политичку заједницу није довољно само створити. Потребно је изградити институције и учврстити правни систем који неће завистити од воље било ког појединца. Тај дио посла тек треба да се заврши до краја, и то не само у Републици Српкој. Али то је на нама. Генерација наших очева је створила Републику Српску. Хвала им на томе и срећан нам свима Дан Републике Српске.

Јелена Вујановић
Докторант на Факултету политичких наука у Београду
Савет омладине Српског покрета Двери