Прочитај ми чланак

НАЈТОПЛИЈИ БОЖИЋ: Ако је зима блага, какво ће нам бити лето?

0

Докле год у Америци траје ледени талас, такво време неће задесити Србију.

Предстојећи Божић, када се очекује да се жива у термометру попне и до 18. подеока, биће најтоплији после 2001. године када је 7. јануар оборио све рекорде у последњих 50-ак година са измереном температуром од 21 степен каже за Телеграф.рс Ђорђе Ђурић, метеоролог компаније „Ведер ту амбрела“ (Weather2Umbrella).

Он каже да докле год у Америци траје ледени талас, такво време неће задесити Србију.

Засад, наиме, имамо благу зиму. На основу тога наши преци би одмах рекли да ћемо остати жељни правог лета, међутим, званична метеоролога каже да то баш и не иде тако.

– Нема правила. Мада, може да се догоди па да људи повежу са народним веровањем, али какво ће лето бити зависи од притиска у атмосвери, распореда циклона, антициклона… Дешавало се, истина, да имамо ледену зиму а врело лето и обрнуто, али то нема везе са метеорологијом – каже Ђурић у одговору на питање „да ли блага зима предвиђа и благо, да не кажемо хладно лето.

Он каже да зима без снега и са натрпросечним температурама у јануару није последица климатских промена, и подсећа на топле Божиће и у претходне две деценије:

– Имали смо 2001. године на Божић 21 степен, и то је био један од јатоплијих 7. јануара у последњих 50 година. Затим, 2007. године смо имали 14 степени, док је прошле било 10 степени испод нуле. Овај Божић, значи, са 17, 18 степени биће најтоплији од 2001. године.

Наш саговорник каже да озбиљнијем снегу не треба да се надамо пре краја јануара, евентуално почетком фебруара, а мало суснежице може се десити да видимо 12. јанура.

– И даље ће бити топло са температурама изнад просечних вредности поготово овог викенда. Тек око Српске Нове године би температура била мало примеренија за ово доба године али ће и тад бити изнад просека с обзиром на то да ће бити око 8, 9 степени. Око 12. јануара доћи ће до благог захлађења уз кишу. На планинама ће падати снег, па евентуално може да се догоди да у нижим пределима пада суснежица али је то још неизвесно.

– Дакле, прва половина јануара сигурно ће проћи без снега. Тек након 12. јануара температуре би требало да буду примереније календару. Минималне температуре биће испод нуле, имаћемо јутарње мразеве и тада би онда било услова и за снег. Снежни талас и ниже температуре, према неким прогнозама, биће крајем јануара, почетком фебруара – наводи Ђурић.

Према његовим речима, биће ледених дана али не од по месец дана као прошле године.

– Такође, може да се догоди неки продор хладног ваздуха и у марту, пред пролећа. Углавном, за сада је зима баш блага. Сада се преселила у Америку, и тамошња хладноћа спречава да код нас буде хладно тако да док је код њих ледено, код нас неће бити – истиче Ђурић.