Прочитај ми чланак

ЗАНИМЉИВО: Како се слави Нова година у земљама широм света

0

У свакој земљи на свету постоје различити обичаји дочека и препреме за нову годину.

Ми вам доносимо неколико земаља у свету односно како становници појединих земаља у свету славе и дочекују Нову годину…

Русија

Некада давно у паганској Русији Нова година се славила 22. марта – на дан пролећне равнодневнице, због пољопривредног циклуса и у част почетка пролећа.

Јједан стари руски новогодишњи обичај који се усталио и одражао до данашњих  дана јесте ритуал кувања каше. У новогодишњој ноћи око два сата иза поноћи, најстарија од свих жена у породици доноси из амбара житарице, у најчешћем случају хељду. У исто време најстарији мушкарац треба да захвати воду на бунару или на реци. Донете житарице и воду нико не сме да дира док се фуруна добро не загреје. Након тога сви одлазе до стола, а најстарија жена меша кашу у шерпи изговарајући молитву. Након завршеног обреда, сви напуштају сто, а домаћица ставља кашу у рерну са церемонијалним наклоном. Када се каша скува, вади се из рерне. Ако би шерпа била пуна, а каша густа и језгровита, то би значило да ће наредна година бити успешна и да ће житнице бити родне, а та каша би се конзумирала ујутру. Ако каша искипи из шерпе, има бледу боју или је има мало у шерпи, то се сматрало лошим предзнаком, а каша би била бачена.

Немачка

У овој земљи је је незамислива новогодишња ноћ без ватромета. Они сваке године за ватромет потроше 100 милиона евра. Традиција да се у новогодишњој ноћи направи бука потиче још из средњег века када су људи звецкајући ишли улицама како би растерали зле духове. Док трпеза за најлуђу ноћ је, симболична. Супа од сочива или свињетина су симбол благостања. Риба значи добру будућност, јер увијек плива напријед. Онај ко за Нову годину простире веш, сам је крив уколико у новој години буде морао много да ради.

Аустрија

Код Аустријанаца на Нову годину се припрема свечани ручак који укључује печење, као симбол среће и благостања. А за десерт сладолед од ментола у облику детелине са четири листа. То су главни услови за осигуравање среће у новој години за тај народ.

Велика Британија

Британци се плаше за нову годину ко ће им први доћи у госте, према веровању, то значи колико ћете имати среће у новој години. Ако вам у госте дође мушкарац с поклонима, прави сте срећковић. Немојте се превише надати ако вас прво посети нека женска особа.

Грчка

У овој земљи традиционално се сијече колач у новогодишњој ноћи у којем се налази скривени новчић који, према веровању, доноси срећу ономе ко га пронађе. Прво парче хљеба је за малог Исуса, друго за оца куће, а треће за кућу, ако се новчић нађе у трећој кришки, те године ће рано доћи прољеће, а породица се може надати срећи цијеле године. Исто тако Грци имају још један обичај везан за Нову годину, често позивају посебног пријатеља или члана породице да уђе први у кућу за којег се верује да ће унијети срећу и спријечити лоше ствари да уђу.

Италија

Стари сицилијански обичај каже да ће срећа у новој години доћи онима који на Нову годину једу лазање, несрећа је када се на тај дан једу макароне или било коју другу тестенину осим лазања.

Норвешка

Норвежани се за нову годину часте пудингом од пиринча, а у сам пудинг сакрију бадем. Пудинг се сервира у великој посуди,у којој се налази само један бадем. Послужује се у чиније, верује се да ће особу која у свом пудингу пронађе бадем, пратити срећа и богатство.

Холандија

У неким земљама у свету се верује да све у облику прстена доноси срећу, јер то симболизира “пуни круг”,то јесте крај једног циклуса. Па тако Холанђани за Нову годину једу крофне, јер верују да оне доносе срећу у новој години.

Америка

Поклонити пољубац у поноћ у Америци потиче од маскенбала који су били уобичајени током историје. Према традицији, маске су симболизирале зле духове из старе године, а пољубац је представљао прочишћавање у новој години.

Јапан

Доброћудни Јапанци дочек Нове године обиљежавају цијели дан. Они почињу у јутарњим сатима када чишћењем кућа, процесом познатим као “оусоуји”, симболично “терају прашину” из прошлости и припремају дом за успјешну нову годину.

Бразил

Бразилци имају обичај да се у новогодишњој ноћи носи бијела одећа за срећу и мир у години која слиједи. Након славља у поноћ уз музику, ватромет и вечеру, они одлазе на плажу где прескачу “седам таласа”,бацају цвијеће у океан, док неки пале свијеће у пијеску да би им Нова година донијела срећу и богатство.

Кина

Кинези за нову годину сва врата украсе с нечим црвеним, јер је црвена боја симбол среће и весеља. Породице се припремају за новогогодишњу ноћ тако што се из домова склањају сви ножеви на 24 сата, да се нико не би повриједио јер би та незгода значила да је та особа “пререзала” односно спријечила породичну срећу у новој години.

Прочитајте више на: хттп://www.инфо-кс.нет/забава/занимљивости/85571/како-се-слави-нова-година-у-земљама-сиром-света