Прочитај ми чланак

ТЕО ПРОТИВ ДРАГИЋА ПОСТАВИО РЕКОРД НБА КАРИЈЕРЕ, судије украле тријумф

0

Милош Теодосић је на гостовању Лос Анђелес Клиперса у Мајамију поставио свој нови кошгетерски рекорд у најјачој лиги света.

Након што је одморио у претходном такмичарском мечу, у петак против Вашингтона, Теодосић је у Мајамију за 27 минута на паркету постигао 13 поена, шутирајући 3/4 за два, а скромних 2/10 за три. Притом је остварио и шест скокова, као и пет асистенција, уз један губитак лопте.

Био је то меч који ће се памтити и по судијској крађи на крају, која је омогућила Мајамију тријумф од 95:90, али и по дуелу плејмејкера српске и словеначке репрезентације.

Теодосић јесте дозволио Драгићу да му на атрактиван начин, блокадом у пуном трку, заустави један продор…

… али је на крају оставио бољи утисак од МВП-а Евробаскета, који је за већу минутажу (30) постигао мање поена (10) од нашег репрезентативца, и притом имао велики промашај када се утакмица одлучивала.

Наиме, након што је Теодосић у последњој четвртини постигао десет од својих 13 поена, Лу Вилијамс је тројком донео минималну предност гостујућим Клиперсима, чији је кош са полу-дистанце потом погодио Драгић, за 85:84 уз 79 секунди до краја. Како Клиперси потом нису искористили свој напад, Драгић је пробао тројком да реши меч, но промашио је читав обруч коша гостију, па је екипа из „града анђела“ кренула по победу. И, таман када је Теодосић асистирао Вилијамсу за нову тројку, на 28,5 секунди до завршетка утакмице, арбитри су „свирали“ фаул у нападу. Искусном кошаркашу је замерено да је одгурнуо свог чувара, најбоље актера утакмице Џоша Ричардсона, иако то уопште није био случај.

Клиперси су тако остали на „-1“, ривал је добио лопту, па уз још једну спорну одлуку судија око фаула, увећао то на коначних „+5“, уз техничку грешку тренеру Клиперса Доку Риверсу који није могао да верује како се дели правда у Мајамију.

„Требало је са два поена предности уђемо у последњих 30 секунди. Судије су биле сигурне да сам Ричардсона гурнуо, али сви смо погледали снимак, саплео се човек о ногу свог саиграча. Па, моје руке су биле спуштене! Покрадени смо“, у не оставља дилему Лу Вилијамс.

Нешто детаљнији је на ту, тему суђења, био тренер Клиперса Док Риверс, који се осврнуо и на ситуацију са Теодосићем чији је опоравак после два месеца одуства окончан тек ове седмице:

„Стварно мислим да је било врло лоших судијских одлука. Не само код тог тако важног ‘прекршаја’, када су се ноге уплеле играчима, а никаквог фаула није било, него и у још две ситуације у завршници, када би требало да добијемо пуно време за напад, након што су нам ривали ‘додавали’ лопту желећи да је сачувају у границама игралишта, а арбитри су показивали да време за напад и даље иде као да Мајами није додиривао лопту… И, све то нас је коштало победе. Не знам да ли бисмо тријумфовали, али смо остали без могућности да то и остваримо. Није нам лако ових дана, због бројних повреда, покушамо све време да Милоша постепено уводимо у игру, али на крају нема ко други ни да игра. А видели сте и сами, тајминг за шут му није био савршен због умора, Лу је деловао потпуно исцрпљено, није могао да погоди кош као иначе… Све је јасно, дали смо 90 поена, немамо офанзивни потенцијал у овом тренутку, али стварно волим како играмо. Овај тим је тако забавно тренирати“, закључио је Док Риверс.

Овога пута, од Теодосића је у Клиперсима био ефикаснији само Херел (15), Деандре Џордан је уз 12 поена имао 20 скокова, а у екипи Мајамија одскочили су Џош Ричардсон (28), Вејтерс (13) и Олиник (11).

Са друге стране, у екипи Минесоте, која је изгубила од Феникса са 106:108, ни овога пута није било Немање Бјелице коме још увек повреда ноге није у потпуности залечена.

Резултати:

Шарлот (10-19) – Портланд (16-13) 91:93

Њујорк (16-13) – Оклахома (14-15) 111:96

Кливленд (22-8) – Јута (14-16) 109:100

Минесота (17-13) – Феникс (10-21) 106:108

Хјустон (24-4) – Милвоки (15-13) 115:111

Мајами (15-14) – ЛА Клиперс (11-17) 90:85

Сан Антонио (20-10) – Далас (8-22) 98:96

Мемфис (9-21) – Бостон (25-7) 93:102