Прочитај ми чланак

БИЗАРНО: Интернет (уживо) сахране хит у Србији

0

Све више људи у Србији тражи да им се преко специјализованих сајтова директно преноси сахрана члана породице или објави читуља на интернету. Посебан хит су кодови који се остављају на надгробним споменицима, а помоћу којих је путем мобилног могуће добити све податке о животу покојника.

Бизарна светска мода интернет сахрана стигла је и у Србију, сазнаје Информер! Све више људи у нашој земљи тражи да им се преко специјализованих сајтова директно преноси сахрана члана породице или објави читуља на интернету. Посебан хит су меморијални кодови који се остављају на надгробним споменицима, а помоћу којих је путем мобилног телефона могуће ући на интернет страницу преминулог и добити све податке о његовом животу.

Колико је овај тренд узео маха у Србији говори и податак да једна агенција већ пружа ове услуге, а још две су регистроване и ускоро почињу да радом.

Зоран Кокар, власник сајта Преминули.рс, који се бави пружањем „интернет погребних услуга“, открива за Информер да се људи све више распитују за услуге сајбер-сахране и тврди да ће ово тек постати хит у Србији.

 

Кад не могу сви да дођу…

Купци се највише интересују за директан пренос сахране путем интернета, јер не могу на спроводу да окупе све пријатеље покојника

Зоран Кокар, власник сајта Преминули.рс

– Сахрана на интернету је нова услуга за коју се људи доста распитује и верујем да ће наредних година масовно да заживи у Србији. Купци се највише интересују за директан пренос сахране путем интернета, јер не могу да на спроводу окупе све пријатеље покојника који би лично да дођу и последњи пут се опросте од њега. Зато они који живе далеко сада могу од својих кућа да прате сахрану путем преноса уживо – започиње своју причу Кокар.

 

Он објашњава и да се путем интернета можете информисати о животу покојника, али и виртуелно се уписати у Књигу жалости и оставити последњи поздрав.

– Потражња за интернет читуљама је велика зато што када се таква читуља окачи на сајт доступна је свима и лако се информишу о месту и времену сахране. Такође, у Књизи жалости можете оставити последњи поздрав покојнику и виртуелни цвет. Новина су меморијални кодови који функционишу тако што телефон очита QР код који се налази на споменику. Тада ће се на екрану указати сајт на коме се налази кратка биографија покојника, као и слике и снимци из његовог живота. Власници странице на сајту моћи ће сами да пишу, додају нове слике и видео-снимке о покојнику – каже Кокар.

Саша Младеновић из погребног предузећа „Свети Трифун“ објашњава да ће ускоро у своју понуду уврстити и видео-бимове на самој сахрани како би покојникови најближи могли да виде ко је све дошао да испрати покојника, али и ко прати сахрану преко нета.

Како функционише меморијални код

1. Код се поставља на надгробном споменику
2. Пролазник прилази коду и прислања му мобилни телефон
3. На екрану мобилног, помоћу апликације, појављује се сајт са подацима преминулог

– Ми смо урадили истраживање које нам је показало да је интересовање за интернет сахране огромно, па ће ове услуге нашим корисницима бити доступне већ почетком године. Због људи који не могу да присуствују сахранама лично већ само виртуелно снимак ће уживо моћи да гледају на нашим серверима. Такође, на самом гробљу биће постављен видео-бим како би и породица преминулог могла да види ко прати сахрану – објашњава Младеновић.

Директор ЈКП „Погребне услуге“ Београд Драган Балтовски објашњава да ће породице које буду желеле да на гробове својих најближих ставе меморијални код морати да траже допуштење за то.

– „Погребне услуге“ су овлашћене да сахрањују покојнике, али и да уређују и одржавају гробна места. Зато ће приликом постављања меморијалних кодова на споменике и гробнице бити потребна наша дозвола. Породица преминулог мораће да поднесе потребну документацију како би добили одобрење – напомиње Балтовски.

Кодови већ постоје у Алеји великана

Директор ЈКП „Погребне услуге“ Београд Драган Балтовски истиче да меморијални кодови већ постоје на гробницама српских великана.

Цене

* Снимање сахране 25.000 динара
* Интернет читуља и меморијални код 1.500-2.000 динара

– Због значаја Новог гробља поставили смо QР или меморијалне кодове на најзнаменитије гробнице и споменике у Алеји великана и Алеји заслужних грађана. Ту се налази око 1.500 споменика од изузетне важности јер су ту сахрањени најистакнутији Срби.

На овај начин пропагирамо нашу културу и историју јер посетиоци помоћу телефона и QР кода могу да прочитају, на српском или енглеском језику, ко је ту сахрањен и због чега је значајна та личност. За сада, меморијални кодови налазе се на гробницама Ђуре Јакшића, Живојина Мишића, Бранислава Нушића, Миодрага Петровића Чкаље и многих других – прича Балтовски.