Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКИ ПЛАН: Пале Балкан, терају Русе – БиХ најслабија карика

0

Балкан се вратио на листу потенцијалних опасности за Сједињене Америчке Државе, оценио је амерички невладин Савет за спољне односе у извештају о потенцијалним кризама у 2018. години.

Саговорници Вести сматрају да САД Русију проглашавају изазивачем немира како би је истиснули из региона

У брошури је међу регионима сврстаним према степену ризика подручје Западног Балкана у последњем, трећем кругу. Каријерни дипломата у пензији Зоран Миливојевић сматра да је ова америчка порука о безбедности заправо притисак да се питање Балкана што пре реши, односно да се до краја упакује у евроатлантске интеграције (ЕУ и НАТО).

Замршено и на истоку

– САД имају и већих проблема од Балкана. Погледајте руско дестабилизовање балтичких земаља. То је глобални проблем и Балкан је само један од региона. Руси су делимично успешни, али не претерано – казао је Сервер.

– Тензије на овим просторима нису нове и има их, али САД заправо хоће да се тај пакет евроинтеграција призна као реалност иако су измењене околности и имамо мултиполарни свет у којем су велики играчи и Русија и Кина – појашњава искусни дипломата.

Он истиче да у надметању великих сила Америка губи водећу позицију.

– Пошто су изгубили Блиски исток, САД хоће да заокруже балканску причу у своју корист што пре, само да не би поново били губитници – оценио је Миливојевић који додаје да Вашингтон и сам види да њихова дипломатија ове године није однела ни једну победу.

Американци Балкан никада нису брисали са своје листе, истиче за „Вести“ Душан Пророковић, стручњак за међународне односе.

– На овом подручју се у последњих четврт века ниједан процес није одигравао без њих и док не угурају цео Балкан у НАТО сматрају да посао нису завршили. Отуда и њихов притисак поводом неких питања, од којих су највећи проблем Косова и Хашког трибунала – казао је Пророковић.

Према речима вишег научног сарадника Института друштвених наука Невена Цветићанина, САД су послале поруку путем једног експертског тела да ни у измењеној геополитичким околностима неће мењати своју политику према Балкану.

Глобални губитник

Зоран Миливојевић указује да САД подижу тензије и позивају се на безбедност на Балкану иако су познате по томе да у кризама прескоче дипломатију и преговарање и иду на интервенционизам.
– Сада се говори и о повратку америчке војске на Косово. Суштина је да у измењене глобалне околности иду на штету америчких интереса – каже Миливојевић.

– Овај извештај, као и претходне посете Балкану и поруке америчког дипломате Брајана Хојта Јија не треба схватати драматично, јер ту нема ничег суштински новог. Реч о америчкој политици још од Дејтонског споразума, а сада су је подвукли поруком да се она неће мењати – оценио је Цветићанин који истиче да су САД јако битан глас у свету, али не и једини.

И амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер сматра да у оцени америчког савета нема ничег што није познато.

Он је као највећи проблем акцентирао екстремизам, првенствено исламски у БиХ.

– Било је неких сукоба, попут онога у македонском парламенту. Све се то може проширити и ситуација може да се погорша. Има одређених исламистичких екстремиста у БиХ који долазе из иностранства, али и националиста који воле оружје и сукобе – казао је Сервер и указао да је први пут након много година Балкан опет означен као проблем.

БиХ најслабија карика

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич сматра да је ова земља најслабија карика на Балкану и да би ту морало да дође до неког помака.

РУСИ ПОРУЧИЛИ АМБАСАДОРУ САД: Косово врати Србији, Америку Индијанцима!

– Тачно се зна о чему се ради. Када је реч о Србији у питању је решавање косовског проблема, а у БиХ је проблем нефункционалности државе чији корен лежи у Дејтонском споразуму – рекао је Петрич.