Прочитај ми чланак

2. СВЕТСКИ РАТ Партизани у заседи усликани у тренутку када НЕКОГА хватају у замку

0

Била је та 1943. година преломна и за НОВЈ и за Југославију. Била је то година Битке на Неретви, Битке на Сутјесци, била је то година Техеранске конференције, коначно — Другог заседања АВНОЈ-а. Била је то такође година настанка ове јединствене фотографије, негде у источној Босни.

1943. година била је пресудна за Народноослободилачку војску и партизанске одреде Југославије, какво је било пуно и званично име оружаних снага које су се колоквијално називале — партизани, снага које су се након тога претвориле у Југословенску армију, потом у Југословенску народну армију, затим након распада СФРЈ у Војску Југославије, онда у Војску Србије и Црне Горе, и на крају у Војску Србије.

Партизанска заседа у источној Босни 1943. године. Фото: Знаци.нет/Фонд Историјског архива ЦК СКЈ/Фотографија из албума Косте Нађа

Те године, одиграле су се преломне битке које су одредиле даљи ток, како Другог светског рата на тлу Југославије, тако и судбина десетина милиона људи након тог сукоба до данашњег дана.

Била је то година Битке на Неретви, односно Четврте непријатељске офанзиве службеног немачког назива Операција Вајс (односно: Случај Бело), када су се у периоду јануар-април Врховни штаб и Главна оперативна група за длаку извукли из обруча Осовинских сила потмогнутих четницима.

Била је то и година Битке на Сутјесци, односно Пете непријатељске офанзиве службеног немачког назива Операција Шварц (односно: Случај Црно), када су се у периоду мај-јун Врховни штаб и Главна оперативна група опет за длаку извукли из обруча Осовинских сила.

Била је то такође и година Техеранске конференције када је НОВЈ званично призната од стране Савезника за легитимну антиосовинску силу.

Партизани током Битке на Сутјесци маја-јуна 1943. године. Фото: Знаци.нет/Фонд Историјског архива ЦК СКЈ

Коначно, била је то година Другог заседања АВНОЈ-а у Јајцу, одржаног 29. новембра, када је ово тело конституисано као законодавно и извршно, формиран Национални комитет ослобођења Југославије као револуционарна влада, краљу Петру ИИ забрањен повратак у земљу до окончања рата, донета одлука да се народ пита жели ли монархију или републику, одређено да се Југославија има изградити на демократском принципу као државна заједница равноправних народа, а Титу се, на предлог словеначке делегације, доделило звање „Маршал Југославије“. Ово је био датум који се у СФРЈ славио као Дан републике.

Јајце, новембар 1943. Приредба Казалишта народног ослобођења поводом Другог заседања АВНОЈ-а. На слици: Мира Сањина и Жорж Скригин. Фото: Фацебоок.цом/слике.партизана

Управо је те године, негде на подручју источне Босне, настала фотографија коју видите на почетку овог текста. Могуће је да је усликана током Битке на Сутјесци, будући да делује да се ствари на њој одигравају током пролећног или летњег периода, и будући да та битка у ширем смислу покрива доста шири простор од онога који њено колоквијално име сугерише. А може бити да је усликана и током Шесте непријатељске офанзиве, која је заправо серија осовинских операција покренутих након слома фашистичке Италије, од септембра 1943. до почетка наредне године.

Дакле, партизани леже у заседи. Ко је у заседу упао — не знамо. На слици се не види, у званичном опису не пише. Знамо само да је слика прилично јединствена. Што се каже — овакве на свету нема.