Прочитај ми чланак

„ГАРДИЈАН О СМРТИ ДЕВОЈЧИЦЕ: „Терали је назад у Србију“

0

"Гардијан" у новом чланку пише о трагичној судбини Мадине, шестогодишње девојчице коју је убио воз на хрватској граници.

Када је воз ударио шестогодишњу Мадину Хусини, њена породица дошла је до хрватске граничне полиције и преклињала за помоћ, носећи у рукама део њеног тела, пише „Гардијан“.

– Исти полицајци наредили су исцпљеној авганистанској породици да крену мрачном пругом према Србији и нису их упозорили да би још увек могло да буде активних возова – изјавила је њена мајка Муслима Хусини.

Мадина је постала жртва горуће кризе на европским границама за коју хуманитарне групе упозоравају да узрокује незамисливе патње.

Хиљаде миграната и избеглица заробљено је у Србији, где немају, како се наводи, никакве шансе за добијање азила и легалан наставак свог пута. Због тога на све могуће начине покушавају да пређу границу у ЕУ.

Дан који је завршио трагедијом за породицу Хусини започео је у нади. Мајка Муслима одлучила је да 21. новембра са шесторо деце крене према Хрватској јер је чула да је граница отворенија него претходних месеци.

Дошли су у Хрватску и полиција их је ухапсила док су одмарали у парку. Муслима је била срећна што види полицајце јер је сматрала да ће их одвести у станицу, где би званично затражили азил, на шта имају право према европском закону.

Међутим, одвели су их до пруге и наредили да ходају натраг до Србије.

– Преклињала сам: Ако нас нећете прихватити, молим вас да нам допустите да останемо овде преко ноћи. Од овог времена смо већ уморни и хладно нам је, а деца су мала. Али, полицајци су се понели нељудски – прича Муслима.

Хрватске власти порекле су да је породица ушла у државу и изјавила да је прелазила границу из Србије и била далеко од ње када је девојчицу ударио воз.

Међутим, бројне организације, од Хјуман Рајтс Воч-а до МСФ-а забележиле су стотине случајева присиле људи с правом на азил на повратак с хрватске, мађарске и бугарске границе.

Након Мадинине смрти породица је стављена у комби, а лекари су мајци одузели тело девојчице. Породица је послата у Србију. Наређено је да се Мадина одмах сахрани, без докумената и традиционалне муслиманске сахране, те запретиле депортацијом ако то одбију.

– Била је увек насмејана, увек она коју су сви волели. Понели су се према њој као према животињи, према псу. Тако мало тело нису третирали као људско – прича Мадидина сестра Нилаб.