ПОТВРЂЕНО: Још једна вакцина је обавезна за децу од 1. марта

8

Вакцина, која штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса, биће бесплатна, односно биће обезбеђена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање

Од 1. марта следеће године деца ће примати још једну обавезну вакцину против бактерије стрептококус пнеумонија или пнеумокока, предвиђено је Правилником о вакцинацији који је недавно ступио на снагу.

Брука је да дете у болници добије морбиле од лекара: Од 2020. обавезна вакацинација СВИХ здравствених радника

Ко одбије да вакцинише дете нека припреми 2.000 евра! Црногорци озбиљно ударају по џепу

Вакцина, која штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса, биће бесплатна, односно биће обезбеђена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

То је једанаеста обавезна вакцина против заразних болести коју примају деца. Према календару вакцинације деца примају обавезне вакцине против туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, рубеоле, заушака, хепатитиса Б, обољење изазвана Хемофилусом инфлуенце тип б.

Вакцина је додата на списак обавезних још прошле године, када је усвојен Закон о заштити становништва од заразних болести, али се чекала израда и усвајање Правилника како би почела њена примена.

Пнеумококна вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је до сада била предвиђена само за децу која су имала клиничке индикације, а то значи само за поједине слечајеве болесне деце.

Родитељи који су хтели да им деца буду заштићена и од ових болести морали су сами да купују вакцине.

Вакцина се даје у три дозе, бебама када напуне два месеца, са размаком четири до осам недеља, а ревакцина је у другој години.

Од пнеумококне болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година.

  • Milutin Popovic

    О вај аутор из тањњуга очигледно није прочитао извештај о тим вакцинама из труле америје која је и највећи произвођач вакцина за децу. После многбројних тужби СУД У ТРУЛОЈ АМЕРИЦИ ЈЕ УКИНУО ЗАКОНСКУ ОЛУКУ О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНИ ЈЕР ЈЕ УТВРЂЕНО ДА ЈЕ ИМАЛА ВИШЕ ШТЕТНИХ НЕГО ПОЗИТИБНИХ ЕФЕКАТА. Тако је и светској здравственој организацији дата прпорука америчке агенције за здравство да изда саопштење у којима се износе чињенице самог вакцинисања деце.