Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ, ПОСЛЕ ДИПЛОМАТСКОГ СКАНДАЛА У БЕОГРАДУ: „Рекао сам Драгану … ”

0

Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је у Београду молио председавајућег Драгана Човића да не говори о Косову у име сва три члана.

Изетбеговић је за Ал Џазиру Балкан, на питање зашто је реаговао на конференцији за новинаре у Београду, рекао да је председавајући Председништва БиХ Драган Човић у медијима пре 20 дана рекао да ће БиХ одлуку о признању Косова препустити Београду.

„Када сам ишао на прес конференцију, казао сам Драгану (Човићу): ‘Немој, молим те, такву ствар казати у име све тројице, ми ћемо свакако узети у обзир шта Београд, шта Приштина, шта Европска унија мисли о томе, али немој такву ствар изнети у име нас тројице’. Хтео сам се оградити и појаснити ствари“, рекао је Изетбеговић.

Он је додао да је на конференцији за новинаре реаговао, јер не може уместо њега Човић да одлучи какав ће о Косову бити став Председништва БиХ.

„Што се мене тиче, овде се ради о потреби потврде суверенитета када су у питању међународни односи и спољна политика Босне и Херцеговине и доношења одлука“, додао је он.

Говорећи о граници Србије и БиХ, Изетбеговић је рекао да председник Србије Александар Вучић као и пре три месеца у Сарајеву предлаже да граница треба да направи девијације код две хидроцентрале на Дрини и да пређе на босанску територију, али да он инсистира да граница иде средином реке.

„На то сам ја инстистирао да граница иде средином реке Дрине, да се неки специјални режим за кориштење та два објекта изнађу. Мислим да је право решење стварање такозваног цросс бордер региона, односно прекограничног региона“, рекао је Изетбеговић и додао да то питање не може бити решено на радној вечери, после седам година дугих преговора.

Што се тиче месне заједнице Рудо, по речима Изетбеговића остало је да се покушају разговори о размени територија, уз уважавање ставова локалних заједница Рудо и Зворник, као и стручних људи у БиХ, како би се пронашло решење.

Изетбеговић је додао да постоји погрешно мишљење да ће за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево новац поклонити Турска.

„Радиће се о једном повољном кредиту, а Босна и Херцеговина и ентитети треба да размисле о рути“, рекао је Изетбеговић.

Иако је у име БиХ говорио хрватски представник Драган Човић, на крају је бошњачки члан Председништва БиХ Изетбеговић рекао да „мора нешто да појасни“.

Он се осврнуо на поруку коју су послали Вучић и Човић да о појединим питањима, као што је Косово, званично Сарајево неће мењати став уколико то не буде урадио ни Београд.