Прочитај ми чланак

ВЕЋИНА УСПЕШНИХ СРБА има ову ставку у биографији

0

Хотелске комплексе и друге врсте смештаја на Копаонику, Златибору, у Врњачкој Бањи као нашим највећим туристичким центрима држе искључиво српски бизнисмени. И не задржавају се на томе - из године у годину константно улажу у постојеће, купују друге или граде нове хотеле.

Економиста Љубодраг Савић објаснио је да се са становишта бизниса није добро оријентисати само на једну делатност, што су многи показали уласком у свет туризма и куповином хотела и других смештаја.

Савић сматра и да је добро што су српски бизнисмени углавном власници хотела у највећим туристичким центрима.

– То је добра гаранција, јер ће они остати да раде неки дужи временски период. Није лоше што су Срби власници у туристичким центрима, и иако постоји шанса за добром зарадом, изгледа да данас једини они смеју да ризикују. С друге стране, туристички центри су само део прихода од туризма, јер највећи део ипак доноси Београд – рекао је Савић.

На Тари је, за разлику од осталих туристичких центара, војска власник комплекса. Предузеће Војна установа Тара поседује три хотела „Оморика“, „Бели бор“ и „Јавор“, са чак 636 лежајева.

Одмор и конгреси

Као власник “Алко групе” Мирољуб Алексић није се задржао у производњи познатих брендова кондиторских производа, али и шпорета. Бизнисмен поседује хотел “Извор” и аквапарк у Буковичкој Бањи, хотел “Парк” у Врњачкој Бањи, и “Торник” на Златибору, који још увек није завршен.

Такође, поседује хотеле и у Шапцу и Новом Саду. За власника “Алцо групе” развој конгресног туризма је на првом месту. Луксузан хотел “Извор” је конгресно хотелско здање које се простире на преко 32.000 квадратних метара. У центру се налази чак десет базена површине преко 1.000 квадрата, а посебну целину чини аквапарк. Хотел “Парк” се налази на самој познатој врњачкој Променади. Прошле године је потпуно реновиран.

“Торник” на Златибору представља комплекс од 2.250 квадрата са конгресним центром, четири сале, и великим хелиодромом. Хотел ће имати пет звездица, 360 смештајних јединица и бити вероватно најлуксузнији туристички објекат на Златибору. Његова вредност се процењује на 50 милиона евра, а отварање је најављено до краја године.

И на планинини и на мору

Миодраг Костић, познат као краљ шећерана, готово да је променио титулу са све већим уделом МК Гроуп у хотелијерству. Пре седам година купио је на Копаонику хотел „Гранд“ и највећи апартмански комплекс површине 38.000 квадратних метара, по цени од 23 милиона евра, и у чије реновирање је требало уложити још четири милиона евра. Данас, то је „МК Моунтаин Ресорт“ у чијем су саставу „Гранд хотел и спа“ са 170 соба и апартмана, „Фамилy Хотел Ангелла“ са 130 соба и апартмани „Конаци“ са 132 студија и апартмана. Сви имају четири звездице.

Осим на планинама, МК гроуп је купила и зграду хотела у Новом Саду на Булевару Европе, а недавно је направљен споразум са познатим брендом “Шератон” који би требало следеће године да отвори своја врата за посетиоце. Поседује и један хотел у центру престонице, а бизнис у хотелијерству се не завршава унутар граница Србије – Костић је купио један од најлуксузнијих хотела у Порторожу “Кемпински Палаце”, а недавно је преузео и хотелски комплекс “Скипер ресорт” у Истри. Туризам је само једна од делатности ове групације које има своје шећеране, пољопривредна добра, месну индустрију, некретнине, али и фирме у области информационих технологија, банкарских услуга…

Два хотела у једној бањи

Бизнисмен Филип Цептер, познат најпре по трговини посуђем, а затим и по њиховој производњи, али и медицинских апарата, козметике, поседује највреднији хотел у Врњачкој Бањи. Хотел „Звезда 1“ који се налази у строгом центру најпознатије српске бање Цептер га је купио почетком године за 1,4 милиона евра.

Укупна површина хотела је 11.500 квадратних метара, што значи да је цена квадрата на најлуксузнијем месту у Врњачкој Бањи новог власника коштала око 130 евра. Пре неколико дана од Цептера је стигла и понуда за куповину недовршеног објекта “Звезда 2”. Он је био једини заинтересован за овај хотел који 27 година стоји недовршен у центру Бање, и који ће након реновирања имати шест спратова и 1.000 соба. Име “Цептер” носи и хотел у Козарској Дубици, који је отворен 2010, а почетком децембра 2014. у строгом центру Берогада отворен је и “Цептер апарт хотел”.

Златиборски бог Пековић

Прослављени кошаркаш Никола Пековић увелико послује с некретнинама, па и у области туризма. У његовом власништву је, и то у тзв. зеленој зони Златибора, шестоспратни делукс хотел, са 86 апартмана који нису намењени рентирању туристима, већ искључиво продаји. Цело насеље било је облепљено његовим рекламним постерима за продају, док су га мештани хвалили као најбољег промотера овог краја, који је уложио чак неколико милиона евра. Продао је чак 30 апартмана, а цена квадрата кретала се од 1.600 до 2.000 евра.

Купио је и вилу на Дедињу некадашњег председника Слободна Милошевића, а од летос је и власник хотелског комплекса „Медитеран“ у Бечићима, али и хотела „Војводина“ и „Путник“ у Србији. Све је то било у саставу Маестралтурса, који је пао у стечај, а целокупну имовину купио је спортиста за 8,5 милона евра.

Када је реч о Златибору, Пековићу је “конкурент” његов колега – прослављени српски кошаркашки ас својевремено олимпијског и светског првака Драган Кићановић. Кићановић је власник хотела „Олимп“ на готово самом улазу са главног пута у туристички рај. Смештај је категорисан са четири звездице, а има отворен олимпијски базен и спа-центар. На српској лепотици вредну некретнину има и Василије Мићић, власник више путарских предузећа у Србији, између осталих и „Путева Ужице“. Он у свом власништву има хотел „Палисад“, један од најстаријих хотела на Златибору, који је у његовом власништву од 2005. године.

Мода и угоститељство

Бренд “Мона” готово да постаје једнако познат како у модној индустрији тако и у хотелијерству – Ђорђе Момировић, власник познате модне куће, заједно са Надом и синовима Томиславом и Урошем, проширио је делатност породичног бизниса, отворивши хотел на Златибору 2007.

У међувремену отворен је и градски хотел у центру Београда, као и једно одмаралиште у Кушићима у Републици Српској, али и апартмани у Будви. Недавно су Момировићи поставили камен темељац за још један хотел у центру Београда.