СТАРИ ЕГИПЋАНИ СУ ПРИЗНАЛИ: Само један народ је старији од нас и долази са Балкана

17

Стари Египћани су пре владе фараона Псаметиха веровали да су они најстарији народ на свету. Међутим, Псаметих је одлучио да дозна да ли је то тачно.

Како пише Херодот у својој историји, од тренутка када је Псаметих утврдио да постоји један други народ који је старији од њих, Египћани су признали примат том другом народу, а себе сматрали другим најстаријим на свету.

Foto: Wikipedia

Псаметих најпре никако није успевао да утврди ко је најстарији народ. Херодот наводи да се фараон најпре распитивао, али тај начин није дао резултата. Славном историчару су Хефестови свештеници из Мемфиса испричали шта је фараон онда смислио и како је поступио.

Друга верзија

По другој верзији, Псаметих је дао ову децу женама којима је одсекао језике, да их оне негују. Херодот сматра ову верзију невероватном причом коју је чуо од својих сународника Хелена.

 

Псаметих је узео два новорођенчета од неких простих родитеља и дао их пастиру да их однегује. Наредио је да нико у присуству деце не сме да изговори ниједну реч, већ да деца леже у једној усамљеној кући и да им доводе козе да их подоје млеком, па да их опет оставе саме.

Фараон је тражио да сачекају коју ће реч деца прво изговорити након првог муцања. Прошло је две године и једног дана пастир уђе ка деци, а оба детета истрче пред њега са раширеним рукама и повичу „бекос“.

Први пут пастир на то није обраћао пажњу, али долазећи деци, он је сваки пут поново слушао исту реч. Он то јави господару и по његовом наређењу доведе децу пред њега. Када је и сам Псаметих чуо исту реч од деце, почео је да се распитује који народ има ту реч.

И коначно је сазнао да такву реч имају Фрижани и да она код њих значи „хлеб“. И зато су Египћани признали да су једино Фрижани старији народ од њих, пише Херодот.

Foto: illyria.proboards.com

Фригија на Балкану

Остаје питање ко су били Фрижани. Зна се да су Фрижани или Фригијци били народ са југа Балкана, односно некадашњег Хелмског полуострва, где су се према Херодоту називали Бригима. У другом миленијуму пре нове ере прешли су у Малу Азију и у средишту данашње Анадолије основали покрајину и државу Фригију.

Аутентична Фригија, она на Хелму (Балкану), према мапама је обухватала значајне делове данашње јужне Србије и Косова и Метохије. Односно, приближно са подручја које називамо – Старом Србијом.

Фригија у Анадолији

Foto: eupedia.com

Потом су се ширили у правцу данашњег Солуна, а онда прешли у Малу Азију.

Занимљива је аналогија речи фригијске речи „бекос“ – „хлеб“ и српске речи „пекар“ или „пекара“, односно енглеске „бакер“ или „бакерy“. У разним језицима честа је инверзија слова „Б“ и „П“, јер се ради о усненим сугласницима, те би „бекос“, било исто што и „пекос“. На српском „пекара“ или на енглеском „бакерy“ је место где се пеку хлеб и друга пецива слична хлебу, а „пекар“ или „бакер“ је онај који пече хлеб и остала пецива.

Јасна је повезаност ових језика са фригијским језиком, али за прецизније закључке потребно је знати више речи из фригијског језика, који је, како кажу историчари, изумро у 7. веку.

Ипак, не би требало да буде изненађење ако су Фрижани оставили дубок печат на друге народе, односно ако су од њих потекли други народи. Посебно, ако се зна да је овај „народ најстарији“ потекао управо са територија на којима ми данас живимо.

 • Радава

  Обзиром да их је дојила коза,можда је та прва реч заправо била бееееекос.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Па да.. оно „кос“ се при промени званој „Зотовање“, претвара у „коз“… И све је јасно јебаји га.
   Чудим се како то и ови скептици не увиђају..

  • Радава

   Тако је.Коза се,следећи Зотовићево прравило о зотовању,коначно изборила за своје име,а ми смо захваљујући оним несрећницама одсечених језика добили изреку за добру и смерну жену:“уста има,језик нема“.

 • perungromovnik

  кажу овде „….Херодот наводи да се фараон најпре распитивао, али тај начин није дао резултата. Славном историчару су Хефестови свештеници из Мемфиса испричали шта је фараон онда смислио и како је поступио…“ значи опет грци „сведоци нечега“ и онда реч коју су деца изговорила „бекос“ пазите ово „ос“ на крају, грци су СВЕМУ додавали ос ас ес исл и добијала се „грчка реч“…шта мислите зашто су берлинским конгресом ЈЕДИНО грци профитирали? зашто је БАШ ЊИМА призната „стара историја“ илити „грчка историја“? а онда су и ЈЕДИНИ од „православних народа“ који је у нато савез од САМОГ ПОЧЕТКА! и њихови су у врху цие, нато савеза итд (петреус један од њих, најсвежији пример), шта мислите зашто? ПА ЗАТО ЈЕР СУ ФАЛЦИФИКОВАЛИ ЦЕЛУ ИСТОРИЈУ и избрисали СВЕ ШТ ИМА ВЕЗЕ СА СЛАВЈАНИМА! то су бре највећа говвна после ћифута на овој кугли земаљској! (овде изузимам данашње асимилизоване Славјане које су приморали да се пишу као грци, Солуњане, Крићане, Крфане, Македонце). И престаните више да нам уништавате мозак писањем глупости, Постојало је ВЕЛИКО ЦАРСТВО РАС, и простирало се од ВЕЛ(е)СА на западу до ЈАПАНА НА ИСТОКУ! Тајни језик фараона на југу је био СЛАВЈАНСКИ, и зашто је фараон оставио децу без икога да види којим ће језиком проговорити? ЗАТО ЈЕР ЈЕ ЗНАО ДА ЈЕ ЈЕЗИК УРЕЗАН У ГЕНЕТСКОМ КОДУ ПАМЋЕЊА! и јер је ЗНАО да ће проговорити на језику који им је ОД БОГА УРЕЗАН у генима!
  мука ме и повраћа ми се кад видим да Србски народ „сном смртнијем спава“ и не допушта да му се окови утиснути дугогодишњим наметањем лажне историје разбију коришћењем ГЕНЕТСКОГ КОДА ПАМЋЕЊА! ПРОБУДИТЕ СЕ МОЈИ СРБИ! ВРЕМЕ ЈЕ! НИСМО МИ ДОШЉАЦИ НЕГО СУ СВИ ОНИ ДОШЛИ ИЗ ПИЗЗДЕ ЛЕПЕ МАТТЕРИНЕ СОТОНСКИХ СПОДОБА и хоће да нама владају! они су СВИ ДЕЦА нечастивих сила и ми их се МОРАМО ослободити или ћемо потпуно нестати! на нама је да бирамо!

  • smireno

   А на шта се ти ложиш? Хлеб? То је прва реч коју ће дете да изговори? Намирница која се справља и нема је у прородном облику? Добро није реко Фрижидер.

 • Фригијци су се масовно почели насељавати на источни део Балкана после Тројанског рата,значи дошли су из мале азије,прешли преко Босфора и Дарданела.Постали сте гори од аналбанских „историчара“.

 • smireno

  Oвакве аналогије доводе до тога да нам се људи смеју када причамо о Србској историји. Какав црни бекос=пекар!
  И обрати пажњу на наставак ‘ос’.
  А онда они утекли са Косова па ми дошли. Што нема Срба у Фригији. Каке везе ми имамо са њима? Никаке.

  • HRVACKI KRALJ KRELE IV

   Pa sa vama Kromanjoncima i nemaju ništa, a da li imaju sa nama nije tvoje da pričaš, ti nisi Srbin niti išta znaš o našoj istoriji.

   Bavi se svojom Kromanjonskom istorijom, ionako je nije teško zapamtiti, cela stane u notes a sve same svinjarije; takav ste narod. Ovu najnoviju istoriju ti bar nije teško zapamtiti-kopanje kontejnera, kopanje kontejnera, kopanje kontejnera…

  • smireno

   а мене интересује која врста Србина си ти? Јел онај што је измислио Винчанско Писмо, или онај Аријевац што је ишао све до Кине, или онај Словен што је сишао са Севера или можда Фригијац, или можда Келт? Само знај да не можеш да будеш све горе наведено а да се представљаш као Србин.

  • perungromovnik

   СРБИН није национална припадност, СРБИН је припадник ВОЈНЕ КАСТЕ у Славјана. Скоро сам о овоме писао а ево да и овде теби поновим своје писаније (копи-пејст део текста):
   СРБИ СУ ОДУВЕК БИЛИ СЛАВЈАНСКИ ВОЈНИЦИ КОЈИ СУ РАТОВАЛИ, значи РАТНИЧКА КЛАСА ПРАВОСЛАВНИХ СЛАВЈАНСКИХ НАРОДА! зато имамо називе Срби у Германији (ЛУЖИЧКИ јер је Греманија била ЛУГ, ЛУГОВО или жбуновита, шумска герм или грм, земља) имамо их у Пољској (некада Моравској) звали су се КАШУБСКИ СРБИ, имамо их и у Расији, и имамо их на нашој ЦЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ од Солуна и Скадра па све до Сежане….и да не дужим о ономе што и врапци на грани знају, ми смо ПРАВО-СЛАВНИ РАТНИЧКИ НАРОДИ којима је у ГЕНИМА ратовање, који када крену у рат од обичних ратара постају прекаљени и непобедиви борци! а то да ли смо из племена ИЛИРА, ТРАЧАНА, ДАЧАНА, РАШАНА, МОРАВАЦА, ЛУЖИЧАНА, КАШУБАНА, МАКЕДОНАЦА, КЕЛТА, итд је апсолутно небитно, важно је да смо СРБИ – РАТНИЦИ, а због разног племенског порекла смо и разнолики…надам се да ти је јасно ово што написах у скраћеној форми…

  • smireno

   има смисла. Ал’ шта ћемо са овима што нису ратници? А може бити више таких међу овим што се пишу Срби.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ма то су неки чобани… будале… https://www.youtube.com/watch?v=GVP8kT5Wii4

  • Tuta

   Пре свега, овај чланак и није историјско штиво, већ занимљивост. А што се тиче Вашег закључка да немамо везе са Бригима… Видите из чланка да нико жив ни не зна да ли се то чита Фригима, Прикима, Бргима… „Антички“ записи пате од недостатка знакова за гласове, нарочито из природних(!!!) језика суседа и огромне недоследности при записивању истих, вокализацији, удвају сугласнике, додју непостојеће наставке. „Фригијских“ капа је било у народној ношњи неких српских крајева и постоје чак и савремене фотограбије, вотограпхије… Ето вам још једне недоследности и брљотине наших „научника“. Гребање/грабање слова у камену је бележено као граПХос, а нас убеђују да значи писање. Смешни смо, зар не?

  • Од њихове капе потиче беретка.

  • smireno

   Треба да будемо реални. Да је постојао јак народ под именом Срби онда би то било записано у антици. Помињу се Илири, Трачани, Трибали, Македонци. Наравно да сми ми који смо живи имамо античке предке. Али ми смо сви мешани. Неко мање, неко више. Изађи на улицу па погледај како изгледа народ око тебе. Сигурно не личе ко јаје јајету. Додуше може јасно да се препозна херцеговачки тип и на пример пироћански. А оба се рачунају у Србе!?

  • brian friedman

   бекос = пекос, б и п се често мешају јер су јако слично изговарају, пробај сам. То не мора ништа да значи али и може

  • Нада

   Тачно! Глас „п“ прелази у „б“ а не обрнуто. Глагол „пећи“ потиче из индоевропског језика а основа му је „пек“. Наставак у српском за глаголе (инфинитив) је „ти“ па имамо „пекти“ тј. пећи. Из глагола су изведене именице „пекар“ и „пекара“. Према томе, може се претпоставити да је реч „бекос“ истог порекла као и пекар и то није ништа необично а још мање је смешно. Заправо смешно је само онима који никада нису мало више читали и истраживали порекло неких речи, јер да јесу видели би како се из неке основе на крају тј данас употребљавају речи које у себи од старе основе имају понекад само један глас.