Прочитај ми чланак

ПУТИН ВАДИ МЛАДИЋА ИЗ ХАГА? Српски генерал да се лечи у Русији!

0

Русија преговара са САД да се генералу Ратку Младићу омогући лечење у тој земљи, сазнаје Курир.

Русија, која већ годинама покушава да издејствује да командант Војске РС настави лечење код њих, поново је активирала преговоре о тој теми – после Трибунала и НАТО, овај пут са САД.


– Руси не одустају од наума да се Младић пребаци код њих и да они брину о његовом здрављу. Уосталом, то желе и сам Младић и његова породица. Они су у више наврата преговарали о томе с различитим факторима, релативно скоро су своје намере изнели и Трибуналу, али су одбијени. Међутим, Руси и даље покушавају да нађу начин и своје замисли спроведу у дело и зато се сад воде разговори о томе и с представницима САД – каже извор Курира близак Младићу.
Русија је у марту ове године и званично обавестила Хашки трибунал да је спремна да пружи смештај и медицински третман за Младића, што је потврдила и шефица правне групе при Амбасади Русије у Холандији Викторија Гонцарова.

Боравак месец дана

Она је тада навела да би Младић у Русији имао обезбеђен смештај, медицински третман и повратак у Хаг, све у складу са захтевима које Трибунал одреди. Међутим, Хаг је тај предлог засад одбацио.

Према писању руских медија, Русија је због Младића пре две године преговарала и с НАТО, али ни ти разговори нису били плодоносни. Руски недељник Истина наводио је да су преговори Русије и НАТО о Младићу „практично једини преговори откад су због украјинске кризе односи Москве и Запада пали на најнижи ниво“.

Посланик у руској Думи Павел Дорохин, који предводи руски Комитет за заштиту генерала Младића и који је био у посети Младићу у Трибуналу, рекао је за руске медије раније да би Младић на лечењу у Москви боравио најмање месец дана и да би Русија гарантовала за његов транспорт и каснији повратак у хашки притвор. Он је навео и да „операција Младићевог пребацивања у Москву није само здравствене природе него и врло деликатно политичко питање“. Дорохин је чак навео да се у акцију довођења Младића на опоравак у Москву укључио и руски председник Владимир Путин, као и „неки други страни државници“.

А управо на Дорохинов предлог јуче је председник руске Думе Вјацеслав Володин наложио Комитету за међународне послове Думе да размотри предлог о потреби да се реагује на пресуду Трибунала Младићу.

Младић је пре два дана у Трибуналу првостепено осуђен на доживотну казну затвора због геноцида у Сребреници, прогона, убиства, истребљења, терорисања становништва. Одбрана је најавила жалбу, а према речима адвоката Томе Филе, све би могло да се оконча за отприлике две године.

Где може да служи казну

Уколико Младићу буде потврђена пресуда, тада би на дневни ред дошло и питање где ће служити затворску казну. Према ранијој одлуци, хашки оптуженици могу да служе затворске казне у 18 земаља, а како каже министар Расим Љајић, који је раније био на челу Националног савета за сарадњу с Трибуналом, то не укључује затворе на подручју бивше СФРЈ.

– Постоји 18 држава које су потписнице споразума с Трибуналом да осуђени може да издржава казну код њих. Ми смо својевремено тражили да будемо на том списку, али је препорука тадашњег генералног секретара УН била да затвореници не могу да служе казне на подручју бивше СФРЈ – каже Љајић и додаје:

– И Трибунал нам је рекао да не би могли да дају позитивну препоруку за тако нешто, јер би осуђеници могли да имају повлашћен статус пошто их, како су рекли, доживљавамо као хероје.

Земље у којима хашки осуђеници могу да издржавају затворске казне су: Шпанија, Немачка, Велика Британија, Аустрија, Италија, Белгија, Данска, Шведска, Норвешка, Португал, Финска, Француска, Летонија, Пољска, Словачка, Украјина и Албанија.