Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ЗАОКРЕТ према Русији

0

Све више доказа о јачању економских, али и политичких веза између Загреба и Москве. Ремонт од 30 милиона долара

ХРВАТСКА се све више окреће Русији, па је, после дуго времена, договорен први велики посао ремонта хрватских хеликоптера, а руски „Гаспром“ је заинтересован да постане власник „Ине“. Иако и даље трају игре са „Агрокором“, чија садашња управа одбацује дуговање Збербанци, сигурно је да ће ова руска банка морати да буде укључена у оздрављење највеће хрватске компаније, чиме се отвара могућност за нове велике послове с Русијом.

Хрватско окретање Русији дошло је после дугих година хладних односа између две земље, током којих није реализована ни куповина „мигова „од стране Хрватске, иако је руска понуда била веома повољна. Отопљавање односа је уследило по одласку хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић у Русију и разговора с Владимиром Путином, а убрзо после тога је објављена руска жеља да откупи акције мађарског МОЛ-а и преузму управљање „Ином“. Руси су одмах најавили да би задржали и рафинерију у Сиску, коју Мађари желе да затворе због нерентабилности, као и да хоће да модернизују рафинерију у Ријеци.

Хрватска је дуго разматрала понуду за ремонт хеликоптера „Ми-171 СХ“ из састава Хрватског ратног ваздухопловства, а одлука да се иде на ремонт у Русију свакако је и политички мотивисана. Наиме, хрватско вођство је увидело да бојкот Русије не води никуд и да највећу штету има хрватска економија, а како је дошло до побољшања односа с Москвом, кренули су и послови. Ремонт хеликоптера коштаће Хрватску тридесетак милиона долара, и то ће бити почетак ближе војне сарадње двеју земаља.

Када је реч о „Ини“, Мађари су најавили да немају ништа против тога да продају акције Русима. Енергетски стручњаци тврде да улазак Руса на хрватско тржиште може само да донесе корист, никако штету, и да тиме не би била угрожена енергетска независност. Наиме, Американци показују занимање за изградњу ЛНГ терминала на Крку, како би снабдевали Хрватску америчким енергентима, али су све анализе показале да би то била скупља варијанта.