Прочитај ми чланак

СРПСКИ „ГВОЗДЕНИ“ ГЕНЕРАЛ РАЗБИО ЈЕ МОЋНОГ ОКУПАТОРА, а његов одговор на претњу…

0

Генерал Михаило Живковић - Гвоздени, био је командант одбране Београда када су снаге Аустро-Уграске монархије напале Србију 1914. године. Из Беча је тада стигла увредљива наредба - Предајте Београд.

Чувени француски новинар и ратни дописник париског „Журнала“ Анри Барби, провео је крвави Први светски рат на српском ратишту. Његове белешке и извештаји са фронта дали су богату историјску грађу о дешавањима током 1914. године у српско-аустроугарском рату, на основу којих је објављена и његова књига „Са српском војском“.

Један детаљ који је забележио осликао је тадашњи морал и стање у српској војсци. Наиме, током бомбардовања Београда, аустријски посланик упутио је наредбу Србији да преда Београд. Међутим, са друге стране линије фронта стигао му је одговор од главног команданта одбране, српског генерала „Гвозденог“.

Михаило Живковић био је српски генерал и министар војни, а са очеве стране потицао је од хајдук Вељка Петровића. Учествовао је у Српско-турским ратовима, Српско-бугарском рату, Балканским ратовима и Првом светском рату.

– Иди у п… материну – гласио је одговор Михаила Живковића на наредбу из Беча.

Аутро-Угарска војска неславно је прошла у Србији почетком Првог светског рата, где је доживела серију пораза. Фронт је пробијен тек по укључивању Немачке у војне операције на Балкану, 1915. године, чије армије је предводио Аугуст фон Мекензен.

Одмах по освајању Београда Мекензен, који је носио надимак „Последњи Хусар“, наредио је да се сви српски браниоци сахране.

У њихову част подигао је споменик над гробницом на Топчидеру када је изговорио чувене речи „Ми смо се борили против такве армије о каквом смо слушали само у бајкама“.