Прочитај ми чланак

ЗАШТО ЈЕ АМЕРИКА ЉУТА на Србију?

0

Београд -- Према сазнањима “Блица” до “шумова на вези” између америчког амбасадора у Београду и министра одбране дошло је због две ствари.

Како наводи тај лист, америчка администрација има замерке на одређене потезе Министарства одбране Србије, а прва се односи на деминере Војске Србије који ће бити на терену следеће године.

Thinkstock

Наиме, како даље наводи “Блиц” САД су последњих месеци издвојиле значајна финансијска средства за школовање и обуку српских деминера чија ће прва акција на терену бити, ни мање ни више него у Сирији и то на руској страни.

Извор “Блица” наводи да САД сада разматрају да ли уопште да наставе с програмом слања припадника Восјке Србије у Америку на обучавање.

Други камен спотицања по Америци је то како Србија поима војну неутралност. “Подозрење Американаца изазвали су и војни маневри у којима Србија учествује са Русима, а брине их и набавка оружја из Русије”, каже извор “Блица”.

С друге стране, и Руси имају шта да приговоре, с обзиром на то да је Србија потписала споразум о сарадњи с НАТО-ом који предвиђа дипломатски имунитет за војнике Алијансе, слободу кретања по нашој земљи, што нема особље Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, наводи “Блиц”.

Лист још подсећа да је до јавног сукоба мишљења америчког амбасадора у Београду Кајла Скота и министра Александра Вулина дошло након што је српски министар у Нишу јавно стао уз генерала Лазаревића који је пред Хашким трибуналом осуђен за злочине током рата на Косову 1999.